Премиерът на Словения Янез Янша: На първо място е интересът на България

Ще направим всичко, за да разблокираме процеса на евроинтеграция за Република Северна Македония, коментира президентът на Словения Борут Пахор

Янез Янша
Янез Янша Източник: EPA

На първо място е интересът на България, а след това на страната-кандидат. Словения разбира българската позиция относно отказа от започване на присъединителни преговори между ЕС и Северна Македония, заяви словенският премиер Янез Янша, цитиран от "Фокус".

 

"Когато сме в едно семейство, неговият интерес е на първо място, а след идва този на останалите", каза Янша в интервю пред БНР и добави, че "трябва да действаме като семейство, в противен случай сме под заплаха". "Трябва да се опитаме да намерим компромис", добави той. Премиерът определи последното предложение на португалското председателство за възобновяване на преговорите като добро.

 

"За България е добре да приеме нация, която говори подобен език и има подобна култура. Може да е спорна точка, но трябва да имаме стратегически поглед върху нещата", отбеляза Янша. От своя страна министърът на външните работи на Словения Анге Логар заяви, че едно от първите му предстоящи посещения ще бъде в България във връзка с въпроса със Северна Македония. Вчера Словения пое шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС от Португалия.

 

"Ще направим всичко, за да разблокираме процеса на евроинтеграция за Република Северна Македония. Съюзът е длъжен да изпълни обещанието си и това би било политически правилно и дълбоко етично решение", коментира пък президентът на Словения Борут Пахор, който присъства на Преспанският форум за Западните Балкани. Пахор посочи, че следващата седмица ще посети България заедно с премиера Янша и външния мистър, в опит да "смекчат" българските позиции спрямо Скопие.

 

"Европейският съюз има капацитета да абсорбира Западните Балкани и това трябва да стане възможно най-скоро. Без това разширяване Европа не би била напълно обединена. По-бързото разширяване на ЕС е в жизненоважния му интерес. Отлагането на разширяването е политически и морално погрешно", смята Пахор. На Преспанския форум той говори за неблагоприятните последици от забавянето на разширяването - като националистически тенденции и намеса на трети страни. Европа също се нуждае от САЩ по отношение на интеграцията в Западните Балкани, добави Пахор.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени