През последните дни украинските военни са свалили 100 % от иранските дронове, изстреляни от Русия

Това съобщи на 3 януари прессекретарят на командването на ВВС Юрий Игнат

Ирански дрон
Ирански дрон Източник: Ройтерс

През последните два дни силите за противовъздушна отбрана свалиха всички дронове, с които Русия атакува Украйна. Това съобщи прессекретарят на командването на ВВС Юрий Игнат в ефира на телевизионния маратон, който се излъчва от телевизионния канал "Рада", цитиран от сайта "Гордон".

 

"По време на новогодишната нощ и след нея бяха свалени 84 дрона. 100% от изстреляните дронове бяха свалени от ПВО. Никога не сме постигали такива резултати", каза Игнат. Западните ПВО и ПРО системи помагат на украинските военни да се борят с това терористично оръжие, използвано от РФ.

 

Противникът се опитва да изтощи хората и техниката на украинската противовъздушната отбрана, както и да намали запасите от украински зенитни ракети, каза говорителят на командването на ВВС. Според Игнат, Руската федерация вече е използвала около половината от новата партида ирански дронове.

 

В същото време той отбеляза, че Русия може да получава регулярни доставки от Иран и това не трябва да се забравя. "Русия и Иран са разделени от част от Каспийско море. И по море те могат да доставят тези дронове всеки ден, ако поискат. Въпросът е: готов ли е Иран на това и има ли толкова много (дронове, бел. ред.), или ще ги произвежда в условно руски завод, койтоискаха да построят", подчерта той. 

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени