Президентът на Аржентина покани Зеленски да проведе среща на върха за Украйна в Латинска Америка

Според съветника по външната политика на аржентинския лидер Диана Мондино президентите са обсъдили този въпрос по телефона

Аржентинският президент Хавиер Милей
Аржентинският президент Хавиер Милей Източник: EPA

Новоизбраният президент на Аржентина Хавиер Милей покани украинския президент Володимир Зеленски да проведе среща на върха в Аржентина, за да сложи край на агресията на Русия в Украйна. 

 

Според съветника по външната политика на аржентинския лидер Диана Мондино президентите са обсъдили този въпрос по телефона. "Президентът Милей проведе телефонни разговори с президента Зеленски и предложи Аржентина да организира конференция между латиноамериканските страни и Украйна", каза Мондино.

 

На 22 ноември Зеленски съобщи в X (бивш Twitter), че е разговарял с Милей, който спечели изборите, и му благодари за "ясната позиция".

 

"Няма баланс между добро и зло, само ясна подкрепа за Украйна. Това се вижда и оценява добре от украинците. Обсъдихме как можем да развием отношенията между Украйна и Аржентина, както и връзките на Украйна с други латиноамерикански страни", пише Зеленски.

 

Хавиер Милей спечели втория тур на президентските избори на 19 ноември. Неговият съперник, министърът на икономиката Серджо Маса, призна поражението си в деня на изборите. Новоизбраният президент ще встъпи в длъжност на 10 декември.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени