Президентът на Хаити бе убит при нападение срещу личната му резиденция

Убитият днес президент Жовенел Моиз, който произхожда от света на бизнеса, беше обвиняван в бездействие пред престъпността

Жовенел Моиз
Жовенел Моиз Източник: Instagram

Президентът на Хаити Жовенел Моиз беше убит рано тази сутрин, когато група нападатели са нахлули в частната му резиденция, предадоха световните агенции. Първата дама на Хаити - Мартин Моиз, е била ранена и е откарана в болница, уточни хаитянският премиер в оставка Клод Жозеф. Сред нападателите е имало и "чужди елементи", каза той и призова населението на страната да запази спокойствие.  Жозеф добави, че полицията и армията ще се погрижат за опазването на реда в страната. "Президентът бе убит в дома си от чужденци, които говореха английски и испански. Те атакуваха резиденцията на президента на републиката", каза Клод Жозеф и нарече убийството "нечовешки варварски акт". Ситуацията със сигурността е под контрол", добави той.

 

Това не е първото нападение срещу 53-годишния Моиз, който стана президент през 2017 г. На 17 октомври 2018 г. по време на церемония по повод 212-ата годишнина от смъртта на основателя на държавата и национален герой Жан-Жак Десалин, срещу Моиз бе открита стрелба. Тогава той не пострада сериозно и беше отведен на безопасно място. Бяха ранени трима негови охранителни. Убийството на Моиз беше извършено в разгара на вълна от политически мотивирано насилие в бедната карибска страна, отбелязва Ройтерс.

 

Хаити е разделен в политически план и е изправен пред нарастваща хуманитарна криза и недостиг на храна. Има опасения, че всичко това ще прерасне в широкомащабни безредици. Въпреки уверенията на Клод Жозеф днес, че всичко е под контрол, в столицата на Хаити се чува стрелба. Там обичайно престъпни банди воюват една срещу друга и срещу полицията за контрол на улиците. Насилието е подкладено от бедността и политическата нестабилност, а бандите остават ненаказани.

 

Убитият днес президент Жовенел Моиз, който произхожда от света на бизнеса, беше обвиняван в бездействие пред престъпността в страната и голяма част от обществото вече нямаше доверие в него, допълва Франс прес. По-рано тази година опозицията в Хаити обвини Моиз, че иска да наложи диктатура, защото е станал по-авторитарен и се е задържал  президентския пост по-дълго, отколкото трябва, тъй като мандатът му би трябвало вече да е изтекъл. В този контекст Съветът за сигурност на ООН, САЩ и Европа призоваха нееднократно за произвеждането на свободни и прозрачни парламентарни и президентски избори, допълва Франс прес.

 

В понеделник Моиз обяви назначаването на нов премиер - Ариел Анри, който обаче все още не е встъпил официално в длъжност. Именно той трябваше да организира произвеждането на честни и прозрачни избори в Хаити.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени