Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев печели категорично вчерашните предсрочни президентски избори

Както се очакваше, петимата съперници на държавния глава изпълниха ролята на статисти - никой от тях не събра над 3,42%, отбелязва АФП

Касъм-Жомарт Токаев
Касъм-Жомарт Токаев Източник: БНР

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев печели категорично вчерашните предсрочни президентски избори в най-голямата страна в Централна Азия, предаде Франс прес, като се позова на предварителните резултати.

 

Шейсет и девет годишният Токаев, който дойде на власт през 2019 г., е получил 81,31% от гласовете според предварителната информация, разпространена днес от Централната избирателна комисия. По нейни данни избирателната активност е достигнала 69,44%.

 

Както се очакваше, петимата съперници на държавния глава изпълниха ролята на статисти - никой от тях не събра над 3,42%, отбелязва АФП. Нововъведение на изборите, опцията "против всички" бе избор на 5,8% от гласоподавателите.

 

Богат на природни ресурси и разположен на важен търговски кръстопът, през януари Казахстан изпадна в хаос, когато демонстрации срещу скъпотията прераснаха в безредици, взели 238 жертви, преди да бъдат жестоко потушени.

 

Страната все още е травмирана от тази криза. Като знак за това, че напрежението не е отминало, миналата седмица властите обявиха, че са арестували седмина привърженици на живеещ в изгнание опозиционер, обвинени в подстрекателство към държавен преврат.

 

Централна тема в предизборната кампания на Токаев бе проектът му за изграждане на по-справедлив, "Нов Казахстан". Икономическите трудности обаче се запазват, както и авторитарните рефлекси на властта.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени