Президентът на Косово: Русия и нейните марионетки искат да дестабилизират Косово

Вьоса Османи заяви това в интервю за британското издание "The Telegraph"

Президентката на Косово Вьоса Османи
Президентката на Косово Вьоса Османи Източник: Etleboro

Президентът на Косово Вьоса Османи в  интервю  за британското издание "The Telegraph", публикувано на 11 февруари, заяви, че Русия се опитва да дестабилизира ситуацията на Балканите.


"Тази седмица разговарях с The Telegraph за последните събития в Косово и отношенията със Сърбия. Русия и нейните марионетки са решени да дестабилизират нашия регион. Работейки заедно с нашите международни партньори, ние сме уверени, че ще успеем да спрем това разрушително и пагубно въздействие", коментира тя интервюто си в Twitter.

 

 

Османи заяви пред британското издание, че разполага с информация, че наемници на руската частна военна компания (ЧВК) "Вагнер" помагат на Сърбия да подготви атака срещу Косово по същата схема, по която Руската федерация окупира украинския Крим през 2014 година.

 

Президентът на Косово твърди, че Сърбия планира част от Косово да бъде анексирана не в резултат на "традиционна военна операция", а в сътрудничество на ЧВК "Вагнер" със сръбските паравоенни формирования.

 

Твърди се, че става дума за контрабанда на оръжия и военни униформи без отличителни знаци, което продължава вече шест месеца. Именно в тази форма руските "зелени човечета" завзеха Крим през 2014 година. Османи нарече случващото се около Косово "пълно копие" на историята с Крим.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени