Президентът на Косово: Сърбия цели дестабилизация на региона заради руски интереси

Сърбия не бива да се занимана със статута, територията, вътрешната функционалност и конституционния ред на страната ни, добави тя

Вйоса Османи
Вйоса Османи Източник: Twitter

Президентът на Косово Вйоса Османи каза в петък, че вижда диалога със Сърбия като "важен инструмент за стабилността и развитието на региона", но обвини Белград, че дестабилизира региона заради руските интереси. Тя каза това в годишното си обръщение към парламента, цитирана от N1.

 

Османи добави, че Прищина ще продължи да играе конструктивна роля в диалога с Белград за нормализиране на отношенията. В годишния си доклад до парламента Османи добави, че "тя не вижда същия подход от Сърбия".

 

"За съжаление не виждаме такава готовност в Сърбия; техните цели остават същите, въпреки че техните стратегии могат да се променят. Сърбия има ясни териториални претенции към Косово и не го крие в своята реторика или действия. Служейки като трамплин за руските интереси в региона, Сърбия има за цел да дестабилизира страните в региона, включително Косово", каза Османи.

 

Тя добави, че що се отнася до диалога, "той не може да успее, ако не се поучим от грешките на миналото".

"Диалогът със Сърбия няма да се занимава, а и ние няма да се занимаваме със статута, територията, вътрешната функционалност и конституционния ред на страната ни. Той може да бъде сключен само с взаимно признаване, което зачита целостта и териториалния суверенитет на Косово", каза Османи.

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени