Президентът Тръмп обяви извънредно положение във Вашингтон

Американският лидер Доналд Тръмп обяви извънредно положение и изпрати федерална помощ на властите във Вашингтон във връзка с усилията за осигуряване на сигурността в американската столица преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън на 20 януари, се посочва в документ, разпространен от Белия дом

Извънредното положение ще продължи до 24 януари. От ФБР вече предупредиха за заплахи, че се планират въоръжени протести във Вашингтон и по цялата територия на страната в дните преди церемонията по встъпване в длъжност на избрания за президент на САЩ Джо Байдън на 20 януари, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес, позовавайки се на свои анонимни източници. За евентуални заплахи от потенциални терористи предупреди и Пентагонът.

Кметът на Вашингтон Мюриел Баузър също поиска да бъде засилена сигурността преди церемонията и настоя всички молби за провеждане на демонстрации по време на този период да бъдат отхвърляни. Американските власти започват от утре, с шест дни по-рано от предвиденото, засилването на мерките за сигурност във връзка с церемонията по встъпването в длъжност на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън на 20 януари. Пентагонът обяви вчера, че е разрешил разполагането на 15 хиляди войници от Националната гвардия във Вашингтон за церемонията, за да бъде избегнато ново насилие след щурма на Капитолия миналата седмица.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени