Принудително изплащат в рубли валутните сметки на руснаците в долари и евро

На 12 юни Московската борса беше включена в "черните списъци" на американското Министерство на финансите със своите ключови структури за разплащания - NCC и Националния депозитар за разплащания (NSD)

Московската борса
Московската борса Източник: Shutterstock

Московската борса, която попадна под американските санкции, няма да може да върне на клиентите валутата, която се намира по сметки в Националния клирингов център, дъщерна структура на борсата, съобщи The Moscow Times.

 

Валутните баланси в щатски долари и евро, обменната търговия на които беше спряна на 13 юни, ще бъдат върнати в руски рубли до 28 юни по така наречения "централен курс" на НЦЦ към13 юни, уточнява платформата за търговия - това са 89,22 рубли за долар и 95,7974 рубли за евро.

 

Курс рубла-долар
Курс рубла-долар Източник: Yandex

Валутата, която руските граждани и компании държат в брокерски сметки, не може да бъде обект на блокиране и в резултат на това ще се направи принудително конвертиране, обясниха от борсата по-рано. Приблизително 5% от средствата в чуждестранна валута са били блокирани, според оценката на Digital Broker. Компанията, заедно с други големи брокери, включително дъщерно дружество на Raiffeisenbank, Finam и BCS, обявиха на 13 юни, че спират тегленето на долари и евро от сметки, което обаче скоро беше възобновено.

 

Евро-рубла
Евро-рубла Източник: Zonanews

Седмица по-късно борсата срещна проблеми с теглене на китайски юан, съобщи брокерската компания Sinara в петък. Причина за това са санкциите срещу борсата и NCC, обясни Sinara, добавяйки, че те въвеждат временни ограничения върху транзакциите в юани за своите клиенти. Самата борса увери, че транзакциите с юани "се извършват нормално" и без забавяне на дебитиране и кредитиране на средства.

 

На 12 юни Московската борса беше включена в "черните списъци" на американското Министерство на финансите със своите ключови структури за разплащане - NCC и Националния депозитар за разплащания (NSD). На следващия ден търговията с щатски долар, евро и хонконгски долар спря на борсата и Централната банка започна да определя официални курсове за транзакции на извънборсовия пазар.

 

Де факто единствената чуждестранна валута, достъпна за търговия, беше китайският юан. Но търговията с юани може скоро да бъде спряна, каза източник, близък до Централната банка на Руската федерация, пред Bloomberg. Според него китайските банки, предоставящи такива транзакции, най-вероятно постепенно ще прекратят операциите с борсата поради заплахата от вторични санкции на САЩ.

Още от "Светът"

Блинкън на визита в Израел: Среща се с Нетаняху и Галант за съживяване на преговорите за примирие в Близкия изток

Това е 11-ото пoсещение в региона на американския топ дипломат, откакто на 7 октомври миналата година радикалното терористично формирование Хамас нападна Южен Израел

Прочетете повече прочетете повече

Външното министерство в Сеул извика руския посланик, за да протестира срещу изпращането на севернокорейски войски в Руси

Ще отговорим съвместно с международната общност, като мобилизираме всички налични средства срещу действия, които застрашават основните ни интереси в областта на сигурността, отговори Сеул

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени