Принудително изплащат в рубли валутните сметки на руснаците в долари и евро

На 12 юни Московската борса беше включена в "черните списъци" на американското Министерство на финансите със своите ключови структури за разплащания - NCC и Националния депозитар за разплащания (NSD)

Московската борса
Московската борса Източник: Shutterstock

Московската борса, която попадна под американските санкции, няма да може да върне на клиентите валутата, която се намира по сметки в Националния клирингов център, дъщерна структура на борсата, съобщи The Moscow Times.

 

Валутните баланси в щатски долари и евро, обменната търговия на които беше спряна на 13 юни, ще бъдат върнати в руски рубли до 28 юни по така наречения "централен курс" на НЦЦ към13 юни, уточнява платформата за търговия - това са 89,22 рубли за долар и 95,7974 рубли за евро.

 

Курс рубла-долар
Курс рубла-долар Източник: Yandex

Валутата, която руските граждани и компании държат в брокерски сметки, не може да бъде обект на блокиране и в резултат на това ще се направи принудително конвертиране, обясниха от борсата по-рано. Приблизително 5% от средствата в чуждестранна валута са били блокирани, според оценката на Digital Broker. Компанията, заедно с други големи брокери, включително дъщерно дружество на Raiffeisenbank, Finam и BCS, обявиха на 13 юни, че спират тегленето на долари и евро от сметки, което обаче скоро беше възобновено.

 

Евро-рубла
Евро-рубла Източник: Zonanews

Седмица по-късно борсата срещна проблеми с теглене на китайски юан, съобщи брокерската компания Sinara в петък. Причина за това са санкциите срещу борсата и NCC, обясни Sinara, добавяйки, че те въвеждат временни ограничения върху транзакциите в юани за своите клиенти. Самата борса увери, че транзакциите с юани "се извършват нормално" и без забавяне на дебитиране и кредитиране на средства.

 

На 12 юни Московската борса беше включена в "черните списъци" на американското Министерство на финансите със своите ключови структури за разплащане - NCC и Националния депозитар за разплащания (NSD). На следващия ден търговията с щатски долар, евро и хонконгски долар спря на борсата и Централната банка започна да определя официални курсове за транзакции на извънборсовия пазар.

 

Де факто единствената чуждестранна валута, достъпна за търговия, беше китайският юан. Но търговията с юани може скоро да бъде спряна, каза източник, близък до Централната банка на Руската федерация, пред Bloomberg. Според него китайските банки, предоставящи такива транзакции, най-вероятно постепенно ще прекратят операциите с борсата поради заплахата от вторични санкции на САЩ.

Още от "Светът"

Рекордна финансова подкрепа за Демократическата партия след оттеглянето на Байдън

Според анализ на "Ню Йорк Таймс" вноските за кампанията са скочили от средно от $200 000 на час непосредствено преди съобщението на Байдън до $7,5 млн. за един час след оттеглянето му

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени