Присъединяването на Италия към китайската инициатива "Един пояс, един път" беше ужасно решение, каза италианският министър на отбраната

Критиците съзират в инициативата инструмент, чрез който Китай да разпространи геополитическото и икономическото си влияние

Гуидо Крозето
Гуидо Крозето Източник: EPA

Италия е взела "прибързано и ужасно" решение, когато се е присъединила преди четири години към китайската инициатива "Един пояс, един път", тъй като това не е спомогнало с нищо за увеличаване на износа, каза в публикувано днес интервю италианският министър на отбраната Гуидо Крозето, цитиран от Ройтерс.

 

Италия се присъедини към инициативата при управлението на предишното правителство, превръщайки се в единствената голяма западна държава, предприела подобна стъпка. Крозето е част от кабинет, който обмисля да анулира споразумението.

 

Инициативата "Един пояс, един път" предвижда възстановяване на стария Път на коприната за свързване на Китай с Азия, Европа и други региони чрез големи инвестиции в инфраструктура. Критиците съзират в инициативата инструмент, чрез който Китай да разпространи геополитическото и икономическото си влияние.

 

"Решението за присъединяване към новия Път на коприната беше прибързан и ужасен акт", който увеличи китайския износ за Италия, но не произведе същия ефект върху италианския износ за Китай, каза Крозето пред в. "Кориера дела сера".

 

"Въпросът днес е: как да излезем от инициативата, без да навредим на отношенията с Пекин. Защото е вярно, че Китай е конкурент, но той е и партньор", допълни министърът.

 

След срещата си в Белия дом с американския президент Джо Байдън в четвъртък италианската премиерка Джорджа Мелони каза, че нейното правителство трябва до декември да вземе решение дали да излезе от инициативата и обяви също, че скоро ще посети Пекин.

 

Във вчерашно интервю за италианската новинарска програма "Ти Джи 5" Мелони определи като "парадокс" това, че макар Италия да е част от инициативата "Един пояс, един път", тя не е страната от Г-7 с най-тесни търговски връзки с Китай.

 

"Това показва, че можеш да имаш добри отношения и търговско партньорство" с Китай дори и ако не си част от инициативата "Един пояс, един път", допълни италианската премиерка.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени