Привърженик на мек подход към Москва е вероятният нов съветник на Байдън за Русия

Например през 2018 г. украински възпитаници на института "Кенан", нарекоха неговия мозъчен тръст "неволен инструмент на руската политическа намеса"

Матю Рожански
Матю Рожански Източник: Getty Images

Президентът на САЩ Джо Байдън обсъжда кандидатурата на политолога Матю Рожански за поста ръководител на департамента за Русия в Съвета за национална сигурност, съобщи порталът Axios, цитиран от РИА Новости. Според събеседниците на медиите, Рожански е високо ценен в Съединените щати заради изследванията си за Русия. Неговите експертни коментари често се цитират в американските медии, но експертът от Института "Кенън" често е описван като настроен подозрително съглашателски с Москва. Например през 2018 г. украински възпитаници на института "Кенан", нарекоха неговия мозъчен тръст "неволен инструмент на руската политическа намеса".

 

Рожански например си позволи наскоро да критикува "антируската параноя в стила на Студената война" и изтъкна, че е против прекомерното използване на санкции. Назначаването на Рожански на поста силно притеснява привържениците на твърдия подход към Москва. По-рано Байдън подчерта важността на ангажирането с Русия по въпроси от общ интерес, по-специално удължаването на договора СТАРТ III и поканата за Путин на виртуалната среща на върха по въпросите на климата.

 

Всичко това показва, че са прави онези, които преди няколко месеца казваха, че "русофобията" на Байдън е "книжен тигър", фикция, тя не е осмислена политика и се използва (особено в България) като фалшив мотив да бъде генерирана подкрепа към Байдън и неговия екип. Истината е, че Доналд Тръмп беше най-последователният, твърд и ефективен антируски президент на САЩ поне от Роналд Рейгън насам. Това показват фактите, а приказките - там Байдън и сие са ненадминати. 

 

Още от "Светът"

Македонският вицепремиер Никола Димитров: Част от исканията на България не съответстват на европейските ценности

На въпрос за сътрудничеството с Гърция вицепремиерът Димитров посочва, че Преспанският договор е бил не само решение на въпроса за името, а и инвестиция в стабилността на региона

Прочетете повече прочетете повече

Водещи новини

Хунтата готви чистка на над 220 полицаи на ръководни позиции

Целта е тотално обезглавяване на МВР-ГДНП, ГДБОП, Жандармерия и Гранична полиция до ниво началници на отдели, и уволнение на директорите и техните заместници в областните дирекции и в районните управления в цялата страна.

Последни новини

Най-четени