Пробив: Нидерландия ще разгледа възможността за доставка на изтребители F-16 на Украйна

Единственото условие е украинските власти да поискат това

F-16
F-16 Източник: Twitter

Правителството на Нидерландия ще разгледа възможността за доставка на изтребители F-16 на Украйна, ако правителството в Киев поиска това, съобщи нидерландският вестник "Ен Ел таймс". По време на парламентарни дебати вчера министърът на външните работи Вопке Хукстра заяви, че кабинетът ще разгледа "с желание" такова искане.

 

В Давос министърката на отбраната Кайса Олонгрен също заяви, че Нидерландия е готова да помогне за плащането на модерните танкове "Leopard 2", които други държави изпращат на Украйна.

 

"Това със сигурност е нещо, което сме готови да направим", каза тя пред агенция Блумбърг. Хукстра заяви, че "няма табута" за доставката на конвенционално оборудване.

 

Според външния министър Нидерландия изпраща само това, което Украйна поиска. В момента Киев се нуждае предимно от тежки оръжия. От известно време страната иска модерни бойни танкове. Полша и Финландия искат да изпратят германски танкове "Leopard 2", но им е необходимо разрешение от Германия.

 

"Чакаме позицията на Германия по този въпрос, но аз съм за това да се опитаме да намерим решение и да изпратим танкове в Украйна", заяви Олонгрен пред Блумбърг.

 

"Всеки път сме показвали, че сме в състояние заедно да предоставим на Украйна това, от което се нуждае".

Още от "Светът"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени