Пробив: Съвременни западни изтребители ще пристигнат в Украйна на цели подразделения, а не като отделни брйки

Като начало на Украйна могат да бъдат предоставени няколко десетки самолета за решаване на текущите задачи, заяви Юрий Игнат, говорител на ВВС на Украйна

Самолети F-16
Самолети F-16 Източник: Shutterstock

Украинските военновъздушни сили разчитат, че ще получат десетки самолети западно производство, след като Вашингтон отстъпи в дебатите по въпроса, заяви военен представител, цитиран от ДПА.

 

"Самолетите няма да пристигат един по един, а на подразделения. Във военновъздушните сили подразделението е поне ескадрила, у нас тя се състои от над 12 самолета, а при нашите западни партньори този брой достига и до 18", каза по украинската телевизия Юрий Игнат, говорител на ВВС на Украйна.

 

По думите му така "като начало на Украйна могат да бъдат предоставени няколко десетки самолета за решаване на текущите задачи".

 

Игнат заяви това, след като на срещата на върха на Г-7 в японския град Хирошима президентът на САЩ Джо Байдън даде принципното си съгласие за предоставяне на Киев на изтребители американско производство F-16. До този развой се стигна след отправяни месеци наред искания за това от украинския президент Володимир Зеленски.

 

Според Украйна присъствието на самолетите F-16 ще осигури по-добра защита на войските ѝ, ще намали загубите им и в крайна сметка може да доведе до по-бързото приключване на войната.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени