Продават самолетите на кралица Елизабет II

Британската кралица Елизабет II ще бъде принудена да използва самолета на министър-председателя на страната

Британската кралица Елизабет II
Британската кралица Елизабет II Източник: Zonanews

Британската кралица Елизабет II ще бъде принудена да използва самолета на министър-председателя на страната Airbus A330s Voyager, след като четирите самолета BAe 146, на които тя е летяла доскоро, ще бъдат извадени от експлоатация. Това съобщи Mail on Sunday позовавайки се на собствени източници. 


Според изданието британските власти ще обявят извеждането от експлоатация на четиритe самолета BAe 146 в цялостен преглед на въпросите на сигурността, отбраната и външната политика, който ще бъде публикуван на 16 март. По този начин, както посочи вестникът, 32-ра кралска ескадрила, която осигурява въздушния транспорт на Елизабет II и всички високопоставени членове на кралското семейство и се намира в околностите на Лондон, сега ще включва само един хеликоптера AW 109.


Вестникът подчертава, че подобна ситуация вероятно ще накара монарха да използва самолета на министър-председателя Airbus A330s Voyager, който действащият ръководител на правителството от Консервативната партия Борис Джонсън пребоядиса през миналата година в цветовете на флага на Великобритания за  900 хиляди паунда (1,1 милиона долара), за което той беше критикуван от обществото поради твърдяното неефективно изразходване на публични средства по време на пандемията.


Преди това този самолет се използваше за зареждане с гориво във въздуха, но от 2016 г., след преоборудването му, той се използва за пътуване от ръководството на страната. По-специално самолетът беше оборудван с офис, 60 места в бизнес класа, както и 100 места в икономична класа. Освен това самолетът е оборудван с противоракетна система.


Според публикацията самолетите BAe 146, които се използват от кралското семейство от 80-те години на миналия век и са произведени от британската компания British Aerospace, могат да бъдат пуснати в продажба. "Продажбата на самолетите BAe 146 значително ще намали способността на Кралската ескадрила да изпълнява военни и граждански мисии. Тези високо ценени универсални самолети обслужват отлично членовете на кралското семейство, военните командири и министър-председателите в продължение на десетилетия", каза ръководителят на комисията по отбрана на Камарата на общините на британския парламент, консервативният депутат Тобиас Елууд.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени