Прокурор при ВКП участва в конференция по повод първата годишнина от създаването на Европейската прокуратура

Главен лектор на събитието, което се проведе в гр. Трир, Федерална република Германия, бе европейският главен прокурор Лаура Кьовеши

Лаура Кьовеши
Лаура Кьовеши Източник: ПРБ

Прокурорът при Върховна касационна прокуратура Димитър Хаджийски участва в конференция по повод първата годишнина от създаването на Европейската прокуратура. Главен лектор на събитието, което се проведе в гр. Трир, Федерална република Германия, бе европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, която заяви, че повишаването на нивото на разкриване на измамите с европейски средства е фундаментално за защитата на финансовите интереси на Европейския съюз.

 

Сред ключовите теми в програмата на Международната конференция, озаглавена  "Една година Европейска прокуратура: с поглед напред", са предизвикателствата пред Европейската прокуратура, произтичащи от нейните компетенции, действията по трансгранични разследвания, сътрудничеството с институции и с неучастващите държави-членки на ЕС.

 

Обсъдени бяха и механизмите за прекратяване на разследвания, наказателното преследване пред националните съдилища, както и правилата за трансфер на наказателните производствата.

 

Европейската прокуратура започна дейността си на 1 юни 2021 г. България е сред 22-те държави-участнички в независимия орган на Европейския съюз, който отговаря за разследването, наказателното преследване и предаването на съд за престъпления против финансовите интереси на общността.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени