Прокурорът на Международния наказателен съд заяви, че иска заповеди за арест на лидери на Израел и "Хамас", включително на Нетаняху

Сред обвиненията са "гладът на мирни граждани като метод на водене на война" и "умишлено насочване на атаки срещу цивилно население"

Прокурорът от Международния наказателен съд в Хага Карим Хан
Прокурорът от Международния наказателен съд в Хага Карим Хан Източник: AFP

Прокурорът на Международния наказателен съд заяви днес, че иска заповеди за арест на лидери на Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас", включително на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

 

Карим Хан каза, че според него Нетаяху, израелският министър на отбраната Йоав Галант и трима ръководители на "Хамас" са отговорни за военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Израел и ивицата Газа.

 

Сред обвиненията са "гладът на мирни граждани като метод на водене на война" и "умишлено насочване на атаки срещу цивилно население".

 

Освен Нетаняху и Галант, прокурорът на Международния наказателен съд иска да бъдат арестувани също лидерът на "Хамас" в Газа Яхия Синуар, ръководителят на военното крило на групировката Мохамед Дейф и политическият лидер на "Хамас" Исмаил Хания, смятан и за върховен ръководител на движението, отбелязва ДПА.

 

Новината предизвика гневни реакции от страна както на Израел, така и на "Хамас". Израелският опозиционен лидер Яир Лапид нарече решението "катастрофа" и изрази очакване Конгресът на САЩ да обсъди въпроса.

 

Високопоставеният представител на "Хамас" Сами Абу Зухри на свой ред заяви, че прокурорът на Международния наказателен съд "приравнява жертвата с палача" и окуражава Израел да продължи своята "война на изтребление" в Газа.

Още от "Светът"

Много мързеливи руски командири виновни за тежки загуби на Москва - руснаците се събраха на полигон, а въоръжените сили

За пети път за шест месеца въоръжените сили на Украйна проследяват струпвания на руснаци с помощта на БЛА и след това нанасят удари с от РСЗО HIMARS

Прочетете повече прочетете повече

Украинската ПВО отблъсна руско терористично нападение срещу Киев, 54 украински дрона удариха Русия

Отломки от унищожен украински дрон предизвикаха пожар в склад за боеприпаси в град Торопец в руската Тверска област, което наложи частична евакуация на жителите на околността

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени