Проруските и антиевропейски сили в Грузия водят на изборите за парламент

Опозиционните партии в Грузия няма да признаят вота

Митинг на проруската Грузинска мечта
Митинг на проруската Грузинска мечта Източник: Sputnik

 Управляващата в Грузия партия "Грузинска мечта" води с 53,03% от гласовете след обработката на почти 72% от бюлетините, сочат данните на Централната избирателна комисия на страната.

 

Опозиционните партии също преминаха 5-процентната бариера за влизане в парламента: Коалиция за промяна получи 11,2% от гласовете, Единство за спасение на Грузия - 9,83%, Силна Грузия - 9,02% от гласовете, а партията За Грузия допълни челната петица с 8,22%.

 

Партия Гирчи получи 3,22% от гласовете, Алианс на патриотите/Алт-Инфо - 2,53%, Партия на труда - 0,75%.

Избирателната активност, по предварителни данни, е била 58,94%, като са гласували повече от 2 млн. души.

"Това не е окончателният резултат, все още не сме успели да получим информация от 5 окръга в планинските райони", заяви говорителката на грузинската ЦИК Наталия Йоселиани, предаде РБК.

 

Ръководителят на грузинската Централна избирателна комисия Гиорги Каландаришвили обяви изборите за валидни.

 

Според резултатите от екзитполовете "Грузинска мечта" също води, но данните за това колко гласа е спечелила партията се различават: от 40% за опозиционния портал "Формула" до 56% за проправителствения "Имеди".

 

Саломе Зарубишвили
Саломе Зарубишвили Източник: EPA

Бидзина Иванишвили, председателят на "Грузинска мечта", и Саломе Зурабишвили, президентът на Грузия, която подкрепя опозицията, вече обявиха победа - всеки за себе си. Над офиса на " Грузинска мечта" са изстреляни фойерверки, а из града пътуват автомобили със знамена.

 

Според изчисленията на Зурабишвили проевропейската опозиция има 52% от гласовете - това не отчита подкрепата на диаспората, която все още гласува в няколко държави.

 

 

Парламентарни избори в Грузия
Парламентарни избори в Грузия Източник: Sputnik

 Опозиционните партии в Грузия няма да признаят резултатите от парламентарните избори, които по предварителни данни са спечелени от управляващата партия. Това съобщава порталът "News Georgia".

 

Въпреки че окончателните резултати все още не са обявени, предварителните данни, публикувани от Централната избирателна комисия на Грузия, обещават победа за управляващата "Грузинска мечта". Опозицията не е съгласна с това.

 

"Това са откраднати избори, това е узурпиране на властта и конституционен преврат в Грузия. Това няма да се случи. Това не е Русия, това не е Венецуела - това е Грузия", заяви лидерът на Коалиция за промяна Ника Гварамия, чиято партия по предварителни данни получава около 11,2% от гласовете.

 

Тина Бокучава, председател на партията "Национално движение" от коалиция "Единство" (предварително 9,8% от гласовете), обвини властите, че са откраднали победата и европейското бъдеще от грузинския народ.

"Ние не признаваме и няма да признаем резултатите от тези откраднати избори", заяви тя.

 

Опозиционните партии обещават да обявят плановете си за по-нататъшни действия по-късно - след консултации.

Още от "Светът"

Володимир Зеленски утвърди закон, позволяващ чужди граждани да служат като офицери във Въоръжените сили на Украйна

На 10 октомври Върховната Рада прие проектозакона за изменение на някои закони на Украйна относно процедурата за военна служба по договор от чужденци и лица без гражданство

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени