Проруският Пелегрини спечели изборите в Словакия

Това показват почти пълните резултати от вота

Петер Пелегрини
Петер Пелегрини Източник: Hlavnespravy.sk

Досегашният председател на парламента Петер Пелегрини, който е кандидат на управляващата коалиция за президент на Словакия, спечели балотажа на президентския вот, предадоха световните агенции, като се позоваха на почти пълните резултати от вота. При преброени 99,8 процента от бюлетините Пелегрини получава 53,20 процента срещу 46,80 процента за проевропейския му опонент Иван Корчок, според данни, публикувани от Словашката статистическа служба.

 

Анализатори очакваха по-малка разлика между двамата претенденти, но тези прогнози не се оправдаха. "Това е голямо задоволство", заяви Пелегрини в реч пред симпатизантите си. "Искам да бъда президент, който ще защитава националните интереси на Словакия", подчерта той.

 

Пелегрини увери, че иска да направи всичко, за да може Словакия да остане на страната на мира, а не на страната на войната. Преди балотажа анализаторът Томаш Козиака заяви: "Ако Пелегрини спечели, то Словакия може да последва пътя на Орбан".

 

Кандидатът за президент на словашката опозиция Иван Корчок призна поражението си на вота и поздрави Пелегрини за постигнатата победа, предаде Ройтерс. Корчок изрази надежда и че Пелегрини ще бъде независим президент и ще действа според собствените си убеждения и без да получава заповеди от друг, намеквайки по този начин за близките връзки между бъдещия президент и премиера Фицо, отбелязва Франс прес.

 

Корчок упрекна Пелегрини в непрозрачна кампания и заяви: "Както изглежда е възможно човек да стане президент на Словакия, като разпространява ненавист". По този начин той упрекна лагера на Пелегрини, че го е обрисувал по време на кампанията като "кандидат на войната", подкрепящ военното ангажиране на Словакия в Украйна.

 

Пелегрини е лидер на партията "Глас -социална демокрация". Той беше министър в предходните правителства на Фицо. Той дори го смени на премиерския пост през 2018 г., след като Фицо беше принуден да подаде оставка след протести, породени от убийството на разследващ журналист и годеницата му, припомня Асошиейтед прес. Партията на Пелегрини влезе в управляващата коалиция на Фицо, съставена през октомври. Правителството преустанови военната помощ за Украйна.

 

Корчок, който е бивш посланик на Словакия в САЩ и Германия,  също и в НАТО и в ЕС, твърдо подкрепя членството на Словакия в тези две организации, отбелязва Асошиейтед прес. Корчок беше и яростен критик на правителството и е категорично проукраински настроен, допълва Франс прес. Той заяви, че не смята, че Украйна трябва да се откаже от част от територията си, за да постигне мир.

 

Фицо, който сега е премиер на Словакия, на два пъти се кандидатира също за президент, но не успя. Първо той беше  победен от Андрей Киска преди 10 години, а преди пет години от Зузана Чапутова, настоящия държавен глава.

Пелегрини ще встъпи в длъжност официално на 15 юни.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени