Проучване на YouGov: Харис и Тръмп с равен брой гласове в колебаещите се щати

Харис води и сред жените гласоподаватели, които вярват, че тя ще защити интересите им, ако бъде избрана. Много по-малко жени казват това за Тръмп

Камала Харис и Доналд Тръмп
Камала Харис и Доналд Тръмп Източник: Shutterstock

 "Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис успя да "нулира" президентската надпревара - сега тя и бившият президент Доналд Тръмп имат равен брой гласове в колебаещите се щати. Това показва проучване на YouGov, проведено за телевизионния канал CBS News, цитирано от Фокус.

 

Резултатите показват, че Харис има еднопроцентна преднина на национално ниво – нещо, което настоящият президент Джо Байдън "никога не е имал". При оттеглянето му от надпреварата той изоставаше с пет процента от Тръмп.

 

В същото време Тръмп поддържа значителна преднина сред гласоподавателите с аргумента, че те ще бъдат по-добре финансово с него и че политиката му ще намали броя на мигрантите на границата.

 

Според проучването обаче процентът на демократите, които казват, че "със сигурност ще гласуват", се е повишил до най-високото си ниво тази година. Това намалява "разликата в избирателната активност" на партията, която се наблюдава през цялата кампания.

 

Освен това сега много повече чернокожи избиратели твърдят, че ще гласуват, в сравнение с юли. По-общо казано, всичко това предполага, че изборите може да зависят от избирателната активност, особено от пределната избирателна активност – т.е. от тези, които не винаги се явяват до урните.

 

По-конкретно, сред тези, които обикновено се описват като гласуващи "понякога" или "рядко", но казват, че определено биха гласували сега, Харис в момента печели. Харис води и сред жените гласоподаватели, които вярват, че тя ще защити интересите им, ако бъде избрана. Много по-малко жени казват това за Тръмп.

 

Гласоподавателите като цяло вярват, че Тръмп ще помогне повече на интересите на мъжете, отколкото на жените. В колебаещите се щати, които определят резултата от изборите, кандидатите от Демократическата и Републиканската партия вече имат равен шанс за победа.

 

Проучванията показват, че и двамата кандидати имат по 48% в Мичиган, 50% в Пенсилвания и 49% в Аризона. Тръмп показва леко предимство в Уисконсин (50% за него, 49% за Харис), Джорджия (50% и 47%) и Северна Каролина (50% и 47%). Харис има лека преднина пред Тръмп в Невада (50% срещу 48%)."

Още от "Светът"

Путин подписа указ за увеличаване числеността на руската армия до почти 2,4 милиона души

На правителството е възложено да предостави на Министерството на отбраната на Руската федерация бюджетни средства от федералния бюджет, необходими за изпълнението на този указ

Прочетете повече прочетете повече

Ранените цивилни в украинския град Харков при руска бомбардировка нараснаха на 30

Харков, вторият по големина град в Украйна, е разположен близо до руската граница и постоянно е подложен на атаки от руски бомби, ракети и безпилотни летателни апарати

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата в Палермо поиска 6 г. затвор за Матео Салвини

Салвини е обвинен в отвличане поради забраната, наложена от него като вътрешен министър на 147 мигранти, намиращи се на борда на испанския кораб "Open Arms", да слязат на остров Лампедуза през август 2019 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени