Провали се пъкленият план на Орбан - в ЕС измислиха как да заобиколят ветото му срещу помощта за Украйна

На 30 октомври стана известно, че Европейският съюз подготвя специален план за подкрепа на въоръжените сили на Украйна за 20 милиарда евро

Унгария няма да успее да блокира помощта на ЕС за Украйна
Унгария няма да успее да блокира помощта на ЕС за Украйна Източник: Колаж Главред

Унгария се опитва да блокира отпускането на пакет с помощи от ЕС за Украйна в размер на 50 милиарда евро. Но ветото на Унгария няма да спре помощта, защото ЕС може да я заобиколи. Това съобщава Reuters.

 

ЕС може да поиска помощ от други държави-членки на ЕС поотделно и чрез двустранни споразумения ще бъде възможно да се събере същата сума.

 

"Унгария рискува да злоупотреби с късмета си. Бихме предпочели тя да е на "борда", но идва момент, в който на хората им писва Будапеща да държи всички за заложници. Заобиколното решение е трудно, но го имаме, ако е необходимо", се казва в съобщението.

 

На 30 октомври стана известно, че Европейският съюз подготвя специален план за подкрепа на въоръжените сили на Украйна за 20 милиарда евро. Тази програма е предназначена за периода 2024-2027 г. и предвижда отпускането на 5 милиарда евро годишно за програми за доставка на оръжие и по-нататъшно обучение на украински военнослужещи.

 

Скоро след това премиерът на ЕС Виктор Орбан (и креатура на военнопрестъпника Путин) се нахвърли върху Европейския съюз. Орбан сравни членството на страната си в ЕС с дългата съветска окупация, продължила повече от 40 години.

 

Жозеп Борел отговори остро на скандалния Виктор Орбан - Европейският съюз намекна, че на Унгария може да бъде посочена вратата. Според него никой не задължава Будапеща да бъде част от Европейския съюз.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени