Путин, Алиев и Пашинян подписаха съвместно заявление за развитието на Карабах

Руският президент предложил на Илхам Алиев и Никол Пашинян да обсъдят нови стъпки за урегилирането на ситуацията в Карабах

Путин, Алиев и Пашинян подписаха съвместно заявление за развитието на Карабах
Путин, Алиев и Пашинян подписаха съвместно заявление за развитието на Карабах Източник: ТАСС

"Най-важното днес е да набележим следващите стъпки по ключовите направления на урегулирането на ситуацията в Нагорни Карабах, които бяха отбелязани в съвместното заявление от 9 ноември м.г. Имам предвид въпросите, свързани с дейността на руския миротворчески контингент, уточнението на демаркационните линии, решаването на хуманитарния проблем, както и охраната на обектите, които са културно наследство", каза Путин.

Руският президент отбеляза, че особено внимание заслужава задачата да бъдат "разблокирани икономическите, търговските и транспортните връзки в региона, отварянето на границите". 
"С тази дейност планираме да се заеме специална тристранна работна група под председателството на вицепремиерите на Русия, Азербайджан и Армения", уточни Путин. 

Според изнесената на срещата информация, в Нагорни Карабах са се завърнали около 48 000 бежанци. Извършена е размяна на пленници, както и тела на загинали. Успешно работи международен център за хуманитарна реакция, в рамките на който се решават най-неотложните въпроси, свързани с възвръщането на населените места в района към нормален живот, реконструкция на разрушената инфраструктура, защита на историческите и културни паметници. Разчистени са около 490 хектара минни полета, проверени са 182 км пътища, 710 сгради и съоръжения и са открити и унищожени повече от 22 000 взривоопасни предмета. 

Източник: ТАСС

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени