Путин благодари на Меркел за дългогодишното сътрудничество

Той казал, че Меркел винаги е добре дошла в Русия

Ангела Меркел и Владимир Путин
Ангела Меркел и Владимир Путин Източник: Kremlin.ru

Руският президент Владимир Путин разговаря по телефона с Ангела Меркел днес - ден след като тя се оттегли като канцлер на Германия след 16 години на поста, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на Кремъл.

 

"Владимир Путин сърдечно благодари на Ангела Меркел за дългогодишното ползотворно сътрудничество, като подчерта значителния й принос за развитието на руско-германските отношения", пише в съобщението. Меркел от своя страна изразила благодарност на Путин за съвместната работа и е пожелала успех в установяването на диалог с новия ръководител на германското правителство Олаф Шолц.

 

Путин казал, че Меркел винаги е добре дошла в Русия. Вчера руският президент изпрати телеграма до оттеглящата се германска канцлерка, припомня ТАСС. Путин се обърна към Меркел на малко име и я увери, че ще продължи приятелското им общуване. Той припомни, че двамата "са били в постоянен контакт и са се опитвали да намерят решения дори на най-трудните ситуации".

 

Путин се срещна за последен път с Меркел на 20 август при нейното "прощално посещение" в Москва. Това беше първата им среща лице в лице от началото на пандемията от новия коронавирус. Двамата обаче редовно общуваха по телефона. Според уебсайта на Кремъл последният им разговор в такъв формат е бил миналия месец, с основна тема мигрантската криза по границите на Беларус с Европейския съюз.

 

От 2005 г., когато Меркел застана начело на германското правителство, тя се е срещнала с Путин около 30 пъти - по време на взаимни посещения или на международни събития. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени