"Путин е въплъщение на войната". Зеленски в Давос призова за даване на оръжие на Украйна, за да се сложи край на агресивния режим

"Коя европейска държава има армия, готова за война, като нашата", риторично попита украинският президент

Володимир Зеленски в Давос
Володимир Зеленски в Давос Източник: Пресслужба на Президента на Украйна

Режимът на Владимир Путин е изграден върху война и може да бъде победен само като се сложи край на поредицата от войни, които той отприщва една след друга. И за това е необходимо да се предотврати замразяването на конфликта в Украйна,  заяви  президентът Володимир Зеленски на Световния икономически форум (СИФ) в Давос.

 

"Путин е въплъщение на войната", каза Зеленски, след като основателят на СИФ Клаус Шваб му благодари, както и на всеки украинец, за решимостта, с която се противопоставят на руската агресия. Войната в Украйна започна през 2014 г., но още преди това Путин се намеси в конфликта в Сирия, подкрепи военните режими в Африка, каза Зеленски: "Един човек замени 13 години мир с болка, болка, болка и криза за целия свят".

 

(Войната съпътства Путин, откакто достигна върха на властта: той стана президент като се възползва от античеченската вълна, започвайки втора военна кампания в републиката, а преди Сирия и Крим водеше газови войни със страните от ОНД и истинска война с Грузия през 2008 г.)

 

Путин няма да се промени, светът трябва да се промени, каза Зеленски: 

"Да се промени, така че лудостта в главата на този човек – и в съзнанието на който и да е агресор – да не вземе връх. Неговият отговор на въпроса за продължителността на войната винаги е война. Неговият отговор на призивите за мир са все повече оръжейни доставки от Северна Корея и Иран", добави той. 

 

Президентът на Украйна призова да не се повтарят грешките, допуснати преди войната и в началния й етап. Според него концепцията "няма нужда от ескалация" е причинила много вреди, тъй като е попречила други страни по света да заемат твърда позиция срещу Русия, включително преди агресията, и бързо да предоставят на Украйна необходимите видове оръжия, след започването на агресията".

 

Това се посочва и в току-що публикувана книга на главния международен кореспондент на The Wall Street Journal Ярослав Трофимов, който отразява конфликта в Украйна от самото му начало. Поради страх от ескалация и ядрен конфликт САЩ многократно са се колебали да доставят оръжия, които биха могли радикално да обърнат хода на войната, пише той, позовавайки се на украински и американски служители, военни и разузнавателни служители. 

 

Невъзможно е да се повтори тази грешка и тази, която беше направена след 2014 г.: тази година не трябва да бъде годината на замразяване на конфликта, защото в такъв случай конфликтът ще пламне още по-силно, каза Зеленски. В крайна сметка точно това се случи в Донбас след появата на сепаратистките републики преди десетилетие, въпреки влиятелните гаранти на мирния процес, германския канцлер и френския президент. Путин е хищник, който не се задоволява със замразени храни (...) Режими като неговия съществуват, докато водят войни. И ние, всички ние от свободния свят можем да съществуваме, стига да можем да се защитаваме", каза Зеленски.

 

"Необходимо е да се защитава точно сега, настоя той, и за това е необходимо да се предоставят на Украйна ракети с голям обсег, съвременни системи за противовъздушна отбрана и оборудване, което би й позволило да "осигури въздушно превъзходство по същия начин, по който осигурихме превъзходство в Черно море", подчерта Володимир Зеленски. 

 

Плановете на Путин извън Украйна и моментът на тяхното изпълнение стават все по-очевидни, каза президентът на Украйна. Едва онзи ден стана известно, че германските военни обмислят възможността за руско нападение по източния фланг на НАТО през лятото на 2025 г. Такъв сценарий се съдържа в секретен доклад на германското министерство на отбраната, за който съобщи вестник "Билд". "Коя европейска държава има армия, готова за война, като нашата", риторично попита украинският президент. 

 

Зеленски се обърна към аудиторията, като даде ясно да се разбере, че други страни трябва да подкрепят Украйна сега, ако не искат да се изправят срещу руската агресия в бъдеще. "Кой от тях е готов да изпрати свои мъже и жени да защитават друга държава? Няма ли да е по-добре да го спрем и да сложим край на военната му стратегия сега, когато нашите мъже и жени вече го правят?", подчерта той. 

 

"Необходимо е също така да се предотврати навлизането на западни технологии и компоненти в руското оръжие, което продължава и до днес, и радикално да се затегнат санкциите. Путин, неговите олигарси, приятели и сътрудници разбират езика на парите, а загубата на доходи може да ги направи по-сговорчиви при прекратяването на войната", каза Зеленски. 

 

Путин трябва да съжалява за стореното, заяви Зеленски и добави: "Трябва да сме сигурни, че той ще загуби, трябва да опровергаем схващането, че глобалното единство е по-слабо от омразата на един човек".

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени