Путин иска да разцепи НАТО, каза премиерът на Полша

Той заяви това след среща с британския си колега Борис Джонсън

Борис Джонсън и Тадеуш Мазовецки
Борис Джонсън и Тадеуш Мазовецки Източник: Getty Images

Руският президент Владимир Путин цели да "разцепи НАТО", заяви днес полският министър-председател Матеуш Моравецки след среща с британския си колега Борис Джонсън във Варшава, предаде ДПА. "Политическата цел на Путин е да разцепи НАТО и поради тази причина е наложително да покажем колко сме единни", каза Моравецки.

 

Според него в НАТО има сериозно разбиране за напрежението на източния фланг на алианса. Джонсън заяви, че нито Полша, нито Великобритания могат да приемат свят, в който някой силен съсед да сплашва или напада другите. Той подчерта ключовата роля на Полша за европейската сигурност.

 

По думите му поуката от последните 100 години е, че когато Полша е заплашена от нестабилност, война и агресия по границите й, тогава всички са заплашени. След своята среща двамата лидери посетиха военно поделение във Варшава, в което са разположени британски войници. От декември британски военни помагат на полските сили за укрепване на границата на Полша с Беларус.

 

В понеделник британският министър на отбраната Бен Уолъс обяви, че в Полша ще бъдат изпратени още 350 войници. Днес полският министър на отбраната Мариуш Блашчак каза, че става въпрос за морски пехотинци, които трябва да подсилят източния фланг на НАТО.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени