Путин нареди 12 разработчици на хиперзвукови технологии да бъдат вкарани в затвора за държавна измяна

Трима от задържаните вече са починали

Анатолий Маслов, Александр Шиплюк и Валерий Звегинцев
Анатолий Маслов, Александр Шиплюк и Валерий Звегинцев Източник: ИТПМ СО РАН

Най-малко 12 учени, които са изучавали физически процеси с хиперзвукова скорост, са били арестувани в Русия, преброи руската служба на Би Би Си. Всички те са обвинени в държавна измяна (член 275 от Наказателния кодекс). Трима от задържаните вече са починали.

 

ФСБ започна активно да проявява интерес към специалистите в тази област след 2018 г., когато Владимир Путин представи "нямащите аналог в света" руски хиперзвукови ракети в обръщението си към Федералното събрание. Той каза, че новото оръжие ще може да преодолее всички съвременни системи за противоракетна отбрана и ще бъде "практически неуязвимо", заплаши Запада и благодари на разработчиците.

 

Впоследствие няколко учени, изучаващи хиперзвука, бяха арестувани в Централния изследователски институт по машиностроене (ЦНИИмаш), Централния аерохидродинамичен институт на името на професор Жуковски (ЦАГИ), както и в Новосибирския институт по теоретична и приложна механика (ИТПМ) на сибирския клон на Руската академия на науките.

 

В ITPM обвиняеми по делата за държавна измяна са директорът Александър Шиплюк и главните изследователи Александър Маслов и Валери Звегинцев. Първите двама бяха обвинени в предаване на тайни на Китай.

 

Звегинцев, който основава Лабораторията по високоскоростна аерогаздинамика към института, си сътрудничи с бившия си колега, доцент от Томския политехнически университет Владислав Галкин, за чийто арест стана известно през декември миналата година. Според източник на ТАСС делата срещу учените вероятно са образувани заради публикация от 2021 г. в иранско научно списание.

 

Маслов, Звегинцев и Шиплюк са обединени и от участието си в проектите на седмата рамкова програма на Европейския съюз FP7, която предвижда отпускане на грантове за космически изследвания.

 

В същата програма са участвали ЦАГИ и ЦНИИМаш, шестима служители от които също са обвинени в държавна измяна. Изданието не посочва имената на двама от тях и на друг, 12-ият арестуван.

 

На 27 октомври миналата година съдът осъди физика Анатолий Губанов, който е работил като ръководител на отдел в ЦАГИ, на 12 години в колония със строг режим. Според разследващите той е предал на една от европейските държави секретна информация за хиперзвуковия граждански самолет HEXAFLY-INT, в разработването на който освен Русия, са участвали и Белгия, Великобритания, Германия, Италия и Холандия. Починеният на Губанова, професорът от МФТИ и доктор на техническите науки Валерий Голубкин, получи подобна присъда по същото обвинение.

 

В ЦНИИМаш бяха образувани дела за държавна измяна срещу водещ специалист, физикът Владимир Кудрявцев - той почина преди процеса. Според вдовицата му, съпругът й е работил с Маслов. Същата съдба сполетя и Роман Ковальов, ръководител на Центъра за топлопренос и аерогазова динамика на ЦНИИМаш - той беше освободен по здравословни причини на 13 април 2022 г. и почина от рак две седмици по-късно.

 

Друг починал обвиняем е Дмитрий Колкер, ръководител на лабораторията по квантови оптични технологии в Института по лазерна физика на сибирския клон на Руската академия на науките, който е откаран в следствения изолатор директно от болницата, докато страда от четвърти стадии на онкологично заболяване. Той почива два дни по-късно.

 

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: Bloomberg News

В частни разговори служители на ФСБ признаха, че арестите по обвинения в продажба на класифицирана информация за руски хиперзвукови оръжия са наредени от "високо място", каза Евгений Смирнов, адвокат от Първи отдел, който е защитавал обвиняеми в държавна измяна, включително учени, в съда. Според него разследващите директно са казали, че докладват на Путин за всеки подобен случай срещу учени.

 

Целта на работата на ФСБ е да покаже, че шпионите търсят тайни за руските ракети, каза Смирнов: "Да си начешат егото, да покажат, че руските ракети са най-добрите и те (разследваните, бел. ред.) се опитват да ги откраднат".

 

Той обърна внимание на факта, че почти всички случаи на държавна измяна срещу учени се развиват по един и същи начин: офицери от ФСБ идват в институти и търсят сред международните им проекти през последните 10-15 години какво "ще им свърши работа". "Задачата не беше да се намерят виновниците, а да се затворят по няколко души във всеки институт", подчерта Смирнов.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени