Путин нареди изтегляне на руските сили - пълен провал на руската офанзива в Харковска област

Част от терористичния капацитет на Русия е унищожен, заяви украинският президент Зеленски

Руски военни
Руски военни Източник: Telegram

Руската армия изтегля част от силите си от Североизточна Украйна, след като беше разбита от украинските войски в офанзивата си в Харковска област. Владимир Путин е наредил част от руските сили да бъдат изтеглени от Вовчанск, предаде The Telegraph. Руските сили също се изтеглят от граничните села Липци и Тихе.

 

Украински военни посочват, че това показва, че "врагът е преустановил активните си бойни действия в този район". Украйна разположи хиляди войници близо до границата, след като Русия предприе изненадваща трансгранична атака в началото на май.

 

По-рано този месец генерал Александър Сирски, командир на украинската армия, каза, че руските сили са затънали в боевете за Вовчанск – стратегически важен град, намиращ се близо до град Харков.

 

Базираният в САЩ Институт за изследване на войната (ISW) смята, че Русия е наредила трансграничната атака, за да отвлече украинските войници от фронтовата линия в района на Донбас. Превземането на град Харков се смяташе за невъзможна задача за руската окупационна армия.

 

ISW смята, че отклоняващите атаки срещу Харков може да са били планирани преди предстояща мащабна руска лятна офанзива в района на Донбас. Русия ще проведе лятна офанзива, която вероятно ще се съсредоточи върху източната част на Украйна. Москва знае, че Киев разполага с ограничени човешки ресурси.

 

Руската офанзива в Харковска област обаче имаше обратен ефект. Западните страни дадоха зелена светлина на Киев да атакува руски военни мишени на руска територия, а резултатите вече са налице. На този фон Зеленски призова на Украйна да бъдат предоставени по-широкообхватни оръжия за нанасяне на удари дълбоко в Русия.

 

Във връзка с продължителния обстрел на град Харков, украинският президент Володимир Зеленски призова западните си съюзници да предоставят на страната му по-широкообхватно въоръжение и разрешение за нанасяне на удари дълбоко в територията на Русия.

 

"Руските бойни самолети трябва да бъдат унищожавани, където и да се намират, с всички налични ефективни средства", заяви Зеленски в ежедневното си видеообръщение снощи. Украинският президент изтъкна необходимостта да се предотвратят въздушни удари като неотдавнашния по град Харков, при който по думите му е загинал един човек, а 12 са били ранени.

 

Неотдавнашната отмяна на забраната от страна на западните страни за нанасяне на удари с доставените оръжия по руска територия в близост до границата вече е дала резултат, каза Зеленски.

 

"Част от терористичния капацитет на Русия" е унищожен, заяви той и добави, че украинците се нуждаят от по-добра защита. "Нуждаем се от подходящи оръжия за украинците", каза още Зеленски. Преговорите по този въпрос продължават, отбеляза той и добави, че очаква по-нататъшен напредък през следващите седмици.

 

Зеленски също така вижда напредък в усилията на страната му да се присъедини към ЕС и заяви, че преговорите за присъединяване ще започнат следващата седмица. "Това е една наистина историческа седмица", каза той. Зеленски заяви, че започването на преговорите е станало възможно благодарение на хората, които са вдигнали оръжие в защита на Украйна на 24 февруари, когато преди повече от две години започна пълномащабната инвазия на Русия в Украйна.

Още от "Светът"

САЩ, Израел и Украйна се договарят да прехвърлят до осем системи "Пейтриът" на въоръжените сили на Украйна

Това показва промяна в отношенията между Израел и Русия, напрежението между които възникна поради подкрепата на Москва за палестинската терористична групировка "Хамас"

Прочетете повече прочетете повече

ISW: Политиката на Москва настройва все повече малцинствата в страната

Повсеместният недостиг на критични ракети за противовъздушна отбрана на Украйна възпрепятства способността на Украйна да защити своята критична инфраструктура срещу руски удари

Прочетете повече прочетете повече

НАТО заплашено от срив при война с Русия - установен е недостиг на стотици хиляди войници в евентуален конфликт с Москва

"На хартия" европейските съюзници от НАТО имат общо 1,9 милиона войници, но на практика ще бъде трудно да привлекат повече от 300 хиляди за участие в потенциален военен конфликт с Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени