Путин: Нямаме такъв обичай – да убиваме когото и да било

Путин не гарантира, че Навални ще излезе жив от затвора

Владимир Путин в интервю за NBC
Владимир Путин в интервю за NBC Източник: NBC
Руският президент Владимир Путин отрече да е нареждал убийството на Алексей Навални, но в ексклузивно  интервю  за американската телевизия Ен Би Си (NBC) не гарантира, че намиращият се в затвора критик на Кремъл, който оцеля след отравяне с нервнопаралитично вещество, ще излезе жив оттам. "Вижте, такива решения в тази страна не се вземат от президента. Нямаме такъв обичай – да убиваме когото и да било", заяви Путин, докато забравяше, че точно при тях подобна дългогодишна традиция съществува - и в имперска Русия, и в Съветите.
 
Навални, който е осъждан условно два пъти, беше обявен за издирване за нарушаване на условията на една от условните си присъди. На 17 януари той беше задържан на летище Шереметиево, а на 2 февруари съдът замени условната му присъда с ефективна. Навални изтърпява наказанието си в колония във Владимирска област.
 
Журналистът от NBC пита Путин дали ще гарантира, че Навални ще излезе жив. Путин добави, че условията в наказателната колония, в която лежи блогърът, са същите, каквито и за останалите затворници. "Изхождам от това, че към човека, който споменахте, ще се приложат същите мерки както и към всеки друг, който е в затвора, и няма да са по-лоши", казва Путин. В отговор журналистът казва: "Името му е Алексей Навални. Хората ще отбележат, че вие не гарантирахте, че той ще излезе жив от затвора". Путин прекъсва интервюиращия : "Не ми пука!".
 
На руския президент беше зададен въпрос и за двама осъдени в Русия американци - бившият морски пехотинец Тревор Рийд и осъденият за шпионаж Пол Уилън. Путин не изключва те да бъдат разменени с осъдени в САЩ руснаци.
Обвиненията на САЩ към Русия, в това число в кибератаки и намеса в избори, са безпочвени и те нито веднъж не са представили доказателства за това, заяви Путин. "Обвиняват ни в най-различни неща: намеса в избори, кибератаки и така нататък. И нито веднъж (обвиняващите) не си направиха труда да предоставят каквито и да било улики или доказателства. Просто безпочвени обвинения", заяви Путин.
 
През април САЩ обявиха, че гонят десет руски дипломати и налагат нови санкции във връзка с хакване на американската ай ти компания "Солар Уиндс". Резкият отговор на Путин на този въпрос в откъса от интервюто за Ен Би Си, който беше излъчен само два дни преди срещата на руския президент с американския държавен глава Джо Байдън в Женева, показва ясно напрежението в отношенията между двете страни, отбелязва Асошиейтед прес.
 
В отговор на обвиненията, че Русия задушава недоволството и смазва протестите срещу Кремъл, президентът посочи арестите на стотици заподозрени в бунта на Капитолия и нахлуването в сградата на Конгреса и заяви, че това е доказателство, че САЩ също преследват свои граждани заради политическите им убеждения. Той отбеляза, че хората отишли в Конгреса не са били там "за да откраднат лаптоп", а са имали "политически искания".
 
"Ние имаме една поговорка: "Не се сърди на огледалото, ако си грозен", заяви руският президент. И добави: "Ако някой ни обвинява в нещо, това, което бих казал е: "Защо не се вгледате в себе си? Ще видите себе си в огледалото, а не нас". 


Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени