Путин обяви безумни условия за прекратяване на войната

Сред тях е изтеглянето на украинските войски от Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: EPA

Руският военнопрестъпник Путин заяви, че Русия ще прекрати огъня и ще започне мирни преговори, ако Украйна напълно се откаже от Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област. Това съобщи УНИАН.

 

На среща с представители на руското външно министерство той заяви, че Украйна трябва напълно да изтегли войските си от цялата територия на тези региони, както и да се откаже от членството в Северноатлантическия алианс.

 

"Веднага щом Киев обяви, че е готов и започне истинско изтегляне на войските, както и заяви отказа си да се присъедини към НАТО, ние незабавно ще наредим прекратяване на огъня и ще започнем преговори. Гарантираме безопасното изтегляне на украинските подразделения и формирования. Нашата принципна позиция е неутрален, необвързан и безядрен статут за Украйна, нейната демилитаризация и денацификация", каза Путин. 

 

"Ще направим това незабавно", подчерта Путин. Путин представи позицията си ден след началото на срещата на върха на Г-7 в Италия и в навечерието на форум за мир в Украйна, който ще се състои в Швейцария с участието на над 90 държави и организации. Русия, която не бе поканена, казва, че срещата на върха в Швейцария е загуба на време, припомня Асошиетед прес.

   

Москва контролира близо една пета от територията на Украйна, а Киев е категоричен, че постигането на мир е възможно само при условие, че Русия изтегли войските си и че териториалната цялост на Украйна бъде напълно възстановена.  

 

Руският диктатор подчерта, че предложението му има за цел "окончателно решаване" на украинския конфликт, а не просто неговото "замразяване".  

 

Другите искания за мир, които Путин изброи, включват установяването на неядрен статут на Украйна, налагането на ограничения на военните ѝ сили и защитаване на интересите на рускоговорящото население на страната.

 

Тези точки трябва да станат част от "фундаментални международни споразумения" и всички западни санкции срещу Русия трябва да бъдат отменени, каза още Путин. 

 

Още от "Светът"

Принудително изплащат в рубли валутните сметки на руснаците в долари и евро

На 12 юни Московската борса беше включена в "черните списъци" на американското Министерство на финансите със своите ключови структури за разплащания - NCC и Националния депозитар за разплащания (NSD)

Прочетете повече прочетете повече

Според Пентагона използването на доставени от САЩ на Украйна оръжия не се ограничава до атаки на руски цели само в район

Ако Русия атакува или се готви да атакува от своя територия  Украйна, има логика да се позволи на Украйна да отвърне на огъня срещу силите, които я атакуват от другата страна на границата

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени