Путин обяви, че липсват пари в бюджета за ремонт на детските градини, 38% от парите отиват за армията и репресивните служби

Руският военнопрестъпник № 1 заяви това на среща в Чукотка

Среща на Путин в Чукотка
Среща на Путин в Чукотка Източник: Kremlin.ru

Ремонтът на детските градини в момента не е сред приоритетите на властите, а за подобни дейности в бюджета не са предвидени пари. Това съобщи руският военнопрестъпникът Владимир Путин на среща с жители на Чукотка.

 

Според РИА Новости една от участничките в събитието попитала Путин за възможността за финансиране на ремонта на детските градини. Тя е заявила, че в регионалния бюджет няма достатъчно пари за това. "Винаги има недостиг на средства", отговори Путин и се засмя.

 

Среща на Владимир Путин в Чукотка
Среща на Владимир Путин в Чукотка Източник: Kremlin.ru

Той подчерта, че при решаването на въпросите е необходимо да се ръководим от "разглеждането на приоритети от най-голямо значение тук и сега". Те, според Путин, включват ремонт на училищата - съответната програма трябва да обхване 13 хиляди образователни институции в цяла Русия. Властите не планират едновременно да финансират модернизацията на детските градини. "Това е следващият етап", каза Путин.

 

През 2024 г. федералният бюджет планира да похарчи 230,8 милиарда рубли като част от националния проект "Образование". В същото време разходите за федералния проект "Модерно училище" ще бъдат намалени с 5%, за федералния проект "Успехът на всяко дете" - с 8%, за федералния проект "Цифрова образователна среда" - с 15%. 

 

Проектът "Патриотично образование" остава без намаляване на финансирането: за него са отделени 45,8 милиарда рубли, което е 9 пъти повече, отколкото в предвоенната 2021 година.

 

Основният приоритет на правителството, според закона за бюджета, ще бъде армията и правоприлагащите органи: общо 14,1 трилиона рубли, или 38% от бюджета, ще бъдат изразходвани за тях, рекорден дял от дните на СССР.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени