Путин обяви готовност за използване на ядрено оръжие и заплаши да удари западните страни

Преговорите за ядрените оръжия със САЩ, според Путин, са невъзможни в момента

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: Пресслужба на Администрацията на президента на РФ

Ядрените оръжия на Русия са в състояние на "пълна готовност" за гарантирана употреба, заяви военнопрестъпникът Владимир Путин в послание до Федералното събрание. Според него подобен сценарий може да стане реалност, ако страните от НАТО реализират инициативата за изпращане на свои войски в Украйна.

 

"Помним съдбата на тези, които някога изпращаха свои контингенти на територията на нашата страна. Но сега последствията за евентуалните интервенционисти ще бъдат много по-трагични. Те трябва да разберат, че ние също имаме оръжия, които могат да поразяват цели на тяхна територия", каза Путин.

 

Той добави, че това "заплашва с конфликт с използването на ядрени оръжия и следователно с унищожаване на цивилизацията".

 

Според Путин изявленията на западните лидери, че Русия се готви да атакува Европа, са "глупости". "Всички разбираме, че говорят глупости. Но в същото време те сами избират цели на наша територия, по които да нанасят удари, избират най-ефективните, както си мислят, средства за унищожение", обясни Путин.

 

Той повтори тезата, че Русия уж не е започнала война срещу Украйна, а вината за конфликта е на Запада, който е "провокирал", както и на военните действия в други региони на света, включително Близкия изток, пише The Moscow Times.

 

Преговорите за ядрените оръжия със САЩ, според Путин, са невъзможни в момента. "Имаме основание да смятаме, че думите на сегашните американски власти за предполагаемия им интерес от преговори с нас по въпросите на стратегическата стабилност са демагогия. В навечерието на президентските избори в САЩ те просто искат да покажат на своите граждани и на всички останали, че все още управляват света", обясни Путин.

 

Според него американската позиция се свежда до "преговори там, където това е от полза за Америка". "А там, където не е изгодно за тях, няма какво да обсъждаме. Там те ще се опитат да ни победят. Но със сигурност няма да се получи по този начин", каза Путин.

 

 

Още от "Светът"

Антъни Блинкен: Дори Съветите не произвеждаха толкова бързо оръжия, колкото Русия в момента

Западът трябва да направи всичко възможно, за да превърне нападението на Русия срещу Украйна в стратегическо поражение за Москва, добави държавният секретар на САЩ

Прочетете повече прочетете повече

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени