Путин обяви военно положение в четирите окупирани от Русия области на Украйна

Публикуваният указ на Кремъл разпорежда "икономическа мобилизация" в осем региона, граничещи с Украйна, включително Крим

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: РИА Новости

Руският президент и военнопрестъпник Владимир Путин днес заяви, че въвежда военно положение в четирите окупирани от Русия региони на Украйна, за които Москва миналия месец заяви, че вече са нейна територия.

 

В телевизионно обръщение към членовете на Съвета за сигурност Путин също така нареди на правителството да създаде специален координационен съвет под ръководството на премиера Михаил Мишустин, който да работи с регионите на Русия за увеличаване на военните усилия на Москва.

 

Путин посочи, че указът му "незабавно" ще бъде изпратен на Съвета на федерацията за одобрение, а Държавната дума ще бъде информирана за решението му.

 

Пакетът от мерки, предприети близо осем месеца след началото на войната, бележи най-новата ескалация от страна на Путин, за да противодейства на поредица от поражения, нанесени на руските сили от украинската армия от началото на септември.

 

Публикуваният указ на Кремъл разпорежда "икономическа мобилизация" в осем региона, граничещи с Украйна, включително Крим, където Русия нахлу и го анексира през 2014 г. Документът въвежда ограничаване на движението към и от регионите.

Още от "Светът"

Руската атака в Харковска област цели да открие нов фронт, който да отклони силите на Украйна преди пристигането на запа

Лошо изградените украински укрепления и трайния недостиг на боеприпаси позволиха на Русия да напредне в района от петък насам

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени