Путин позволи на руските авиокомпании да присвоят наетите чуждестранни самолети

Почти 780 самолета са наети от руски авиокомпании, включително 515 от чуждестранни лизингодатели

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: РИА Новости
Руският президент Владимир Путин подписа закон, позволяващ чуждестранните самолети, наети от руски авиокомпании, да бъдат регистрирани като собственост на авиокомпаниите, които ги ползват, съобщава "24 часа".
 
Санкциите, наложени след нахлуването на Русия в Украйна, дават на лизинговите фирми до 28 март да се освободят от сделките с руски авиокомпании.
 
Почти 780 самолета са наети от руски авиокомпании, включително 515 от чуждестранни лизингодатели. Най-големият лизингодател в света, базираният в Дъблин AerCap, има най-много самолети, наети от руски превозвачи - 152.
 
Проблемът с наетите боинги и ербъси е че заради несигурността и западните санкции, международните застрахователи отказват да застраховат пътническите самолети, което е задължително, за да могат те да изпълняват полети.
 
На 8 март руските авиокомпании престанаха да изпълняват международни полети заради опасения, че самолетите, които са наети, могат да бъдат арестувани на чуждестранни летища. ЕС, САЩ и Великобритания забраниха на руски самолети да кацат на летищата им и да прелитат над националното им въздушно пространство.

Още от "Светът"

ЕК към Медведев: Погрижи се за психиката си!

Милиардите долари, които Русия е пропиляла, за да води война срещу Украйна, Москва е можела да вложи в програми в подкрепа на здравето на своите граждани, заяви Питър Стано, говорител на ЕК по въпросите на външната политика

Прочетете повече прочетете повече

Германският Бундестаг гласува за изпращането в Украйна на далекобойно оръжие, без изрично да споменава високоточните кри

По време на дискусията министърът на отбраната Борис Писториус заяви, че Украйна може да разчита на и по-нататък на подкрепа от Германия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени