Путин позволи на руските авиокомпании да присвоят наетите чуждестранни самолети

Почти 780 самолета са наети от руски авиокомпании, включително 515 от чуждестранни лизингодатели

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: РИА Новости
Руският президент Владимир Путин подписа закон, позволяващ чуждестранните самолети, наети от руски авиокомпании, да бъдат регистрирани като собственост на авиокомпаниите, които ги ползват, съобщава "24 часа".
 
Санкциите, наложени след нахлуването на Русия в Украйна, дават на лизинговите фирми до 28 март да се освободят от сделките с руски авиокомпании.
 
Почти 780 самолета са наети от руски авиокомпании, включително 515 от чуждестранни лизингодатели. Най-големият лизингодател в света, базираният в Дъблин AerCap, има най-много самолети, наети от руски превозвачи - 152.
 
Проблемът с наетите боинги и ербъси е че заради несигурността и западните санкции, международните застрахователи отказват да застраховат пътническите самолети, което е задължително, за да могат те да изпълняват полети.
 
На 8 март руските авиокомпании престанаха да изпълняват международни полети заради опасения, че самолетите, които са наети, могат да бъдат арестувани на чуждестранни летища. ЕС, САЩ и Великобритания забраниха на руски самолети да кацат на летищата им и да прелитат над националното им въздушно пространство.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени