Путин разкри, че се е ваксинирал със Спутник V

Близки на руския лидер са се заразили с коронавируса след ваксиниране, но са понесли инфекцията леко, изтъкна той

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: РИА Новости

Руският президент Владимир Путин започна да отговаря в пряк ефир на въпроси, изпратени във връзка с днешната му, 18-а поред годишна "пряка линия". Той разказа, че се е ваксинирал с руската ваксина срещу КОВИД-19 Спутник V, предаде ТАСС. 

 

По-рано Кремъл не съобщи какъв препарат руско производство е инжектиран на държавния глава и заяви, че всички руски ваксини са ефикасни. Близки на руския лидер са се заразили с коронавируса след ваксиниране, но са понесли инфекцията леко, изтъкна той. Путин не разкри кои са те, като се ограничи да каже, че са от най-близкото му обкръжение. "Действията на властите в редица региони от Руската федерация целят да се избегне въвеждането на локдаун заради разпространението на коронавируса", заяви Путин.

 

"При локдаун се затварят цели предприятия, хората остават без работа и без заплати, фалират дребни и средни бизнесмени, спадат доходите на населението", напомни руският президент. Запитан ще бъде ли и занапред доброволно имунизирането срещу КОВИД-19 в Русия, Путин заяви, че остава противник на задължителната обща ваксинация. Въвеждането на задължително ваксиниране за отделни категории хора на места се извършва строго според закона, подчерта той. 

 

По-нататъшното разпространение на пандемията може да бъде предотвратено единствено чрез ваксинация, посочи той. Организирането на мачове от Евро-2020 в Санкт Петербург на фона на пандемията е необходимо с оглед на ангажиментите, поети по-рано от Русия, обясни Путин.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени