Путин: Разпадането на СССР бе трагедия и разпад и на историческа Русия

Путин припомни, че тогава страната е изгубила 40 процента от територията

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: Пресслужба на Администрацията на президента на РФ

Разпадането на СССР бе разпад и на историческа Русия. Това констатира руският президент Владимир Путин в документален филм, озаглавен "Русия. Най-новата история", излъчен по руската телевизия Россия 1, предадоха световните агенции.

На въпрос какво е представлявало за него лично разпадането на СССР, Путин отговори, че то е било също такава трагедия, както за болшинството граждани на страната. "Това беше разпад на историческа Русия под названието Съветски съюз".

 

Путин припомни, че тогава страната е изгубила 40 процента от територията, приблизително толкова производствени мощности и население. "Ние се превърнахме в една съвършено друга страна. И онова, което беше постигнато в течение на хиляди години, беше в значителна степен изгубено", каза Путин.

 

Според него след разпада на СССР 25 милиона руски граждани са се оказали изведнъж зад граница, в републиките на бившия СССР, които са станали независими. Путин добави, че за онези хора, които не по своя воля са се оказали тогава зад граница, това е било лошо. Те не са могли да се върнат, да се съберат с роднините си. "За тях не е имало нито месторабота, нито местожителство и това е била голяма хуманитарна трагедия", смята Путин.

 

Руският президент сподели и, че в началото на 90-те години и той както и всички други хора е трябвало да се справя с трудности и да работи понякога на повече от едно място. Налагало му се е понякога извършва услуги от типа частни превози със своята кола Волга. Путин добави, че му е неприятно да говори за това, но че за съжаление това е било факт.

 

Връщайки се към Русия през 90-те години, Путин казва, че тогава тя е изгубила значителна част от своя суверенитет, била е в достатъчно слабо състояние, била е в зависимост от различни по рода си финансови инструменти и механизми. Путин освен това предупреждава, че в случай на разпад на Руската федерация последствията биха били по-тежки и кървави, отколкото случилото се в Югославия.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени