Путин: САЩ с техните ракети дойдоха до нашия дом

Той поиска незабавни гаранции за сигурността на Русия

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: Пресслужба на Администрацията на президента на РФ
Руският президент Владимир Путин поиска Западът "незабавно" да даде гаранции за сигурността на Русия. Думите му бяха отправени по време на ежегодната пресконференция на президента в четвъртък. Те идват на фона на покачващото се напрежение между Москва и Киев. Това се дължи на струпването на руски войски по границата с Украйна, което доведе до притеснения от евентуална инвазия.
 
Пресконференция на руския президент`
Пресконференция на руския президент`Източник: Пресслужба на Администрацията на президента на РФ
По време на ежегодното си изявление в четвъртък Путин реагира гневно на репортерски въпрос относно множество оплаквания на Украйна и НАТО и бъдещите намеренията на Москва. "Вие трябва да ни дадете гаранции. Вие! И то незабавно! Сега!", каза руският президент, цитиран от "Свободна Европа".
 
Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков
Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков Източник: Пресслужба на Администрацията на президента на РФ
Той повтори предишните аргументи на Москва за разполагането на американски ракетни системи по руската граница. В последните години Москва редовно посочва разположените в Румъния и Полша системи за противоракетна отбрана Aegis Ashore като заплаха за сигурността си. Според официалната позиция на Вашингтон системите са неефективни срещу руски ракети и са нужни, за да се отбранява Европа от потенциална атака от страна на Иран. "Ние ли разположихме ракети до американската граница?", попита Путин в отговор на друг въпрос на репортер. "Не. САЩ с техните ракети дойдоха до нашия дом и са на прага на нашия дом... Това необичайно искане ли е? Да не се разполагат повече нападателни системи до нашия дом? Кое е необичайното в това?", каза още Путин.
 
Пресконференция на руския президент
Пресконференция на руския президент Източник: Пресслужба на Администрацията на президента на РФ
Руският президент каза още, че засега е свидетел "на положителна реакция" от страна на Запада. "Нашите американски партньори ни казаха, че са готови да започнат тази дискусия, тези преговори, в самото начало на следващата година. Надявам се, че така ще се развие всичко", заяви Путин. Според предварително обявените планове американски и руски дипломати трябва да се срещнат за нови разговори, вероятно в Женева, някъде след Нова година. В официалната си позиция, оповестена публично на 17 декември, Русия призова за забрана на по-нататъшното разширение на НАТО на изток.
 
Москва иска Украйна и още няколко страни да бъдат оставени като буферни държави с ограничен суверенитет по отношение на военните въпроси. Освен това Москва иска да бъде спряно изпращането на контингенти и оръжие във всички страни, които не са били членове на НАТО до май 1997 г. Сред тях попадат държавите от Източна Европа, включително и България. В условията за деескалация на отношенията с Украйна има и искане за премахването на всички американски ядрени оръжия от територията на Европа, както и оттеглянето на международните контингенти на НАТО от Полша, Естония, Латвия и Литва.
 
През последните седмици САЩ, НАТО и Киев предупредиха за около 100 000 руски войници, разположени близо до границата с Украйна и на територията на окупирания от Русия Кримски полуостров. Американски държавни служители заявиха, че Москва планира възможна военна офанзива, която може да се случи до седмици.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени