Путин се включи в борбата за спасяването на руската дива природа от бушуващите пожари

Много руски еколози подозират, че мащабът на пожарите всъщност е много по-голям от този, за който правителството признава

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: Kremlin.ru
Руският президент Владимир Путин реши да се намеси в продължаващата борба със стотиците горски пожари, нареждайки днес разполагането на допълнителни сили за действие при извънредни ситуации в засегнатите региони, съобщи ДПА, позовавайки се на пресслужбата на Кремъл.
 
Освен това държавният глава инструктира руското министерство на извънредните ситуации да изпрати още противопожарни самолети в бедстващите райони и нареди на регионалните губернатори да предложат мерки за това как може да се помогне най-добре на засегнатите от пламъците.
 
Днес повечето пожари в Русия бушуваха в Сибир, главно в района на Якутск и езерото Байкал. Само в Якутск повече от 6 милиона хектара гори и насаждения вече са погълнати от пламъците, съобщи новинарският сайт "Сибериън таймс", цитиран от БТА.
 
Местни медии съобщават, че някои градове и села от седмици са погълнати от дим, който е достигнал дори и отдалечените на 3 хиляди километра Уралски планини и Екатеринбург и Челябинск. Към момента повече от 8 хиляди души се борят с огъня, съобщи Авиалесоохрана, службата на Русия за борба с горските пожари по въздуха.
 
Според нейни данни пожарите в страната са около 270 и са разпространени на обща площ около 3,4 милиона хектара. Много руски еколози подозират, че мащабът на пожарите всъщност е много по-голям от този, за който правителството признава и твърдят, че както прави обичайно, Кремъл и сега омаловажава природните бедствия, воден от страх от загубата на международен престиж.
 
Според прогнозата в засегнатите райони в Сибир през следващите дни времето ще остане сухо и ветровито, без каквито и да е изгледи за дъжд, който е единственият начин пожарите да бъдат потушени окончателно.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени