Путин ще направи днес посещение в Индия с фокус върху сътрудничеството във военната област и борбата с тероризма

Путин ще пристигне в Делхи в късния следобеo

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: Sputnik

Руският президент Владимир Путин ще направи днес посещение в Индия, за да обсъди с премиера Нарендра Моди нови мащабни инициативи за развитие на "особено привилигированите", както се изрази Путин, двустранни отношения. Разговорите ще са свързани и с борбата с тероризма, ситуацията в Афганистан, предаде ТАСС.


Ще бъде подписан пакет от десетина споразумения в различни области, каза пред журналисти Юрий Ушаков, помощникът на президента. Според руския посланик в Делхи Николай Кудашев те са от областта на отбраната, търговията, инвестициите, Космоса. Посланикът отхвърли като неоснователни предположенията, че Индия обръща гръб на Русия и се насочва към Запада. Днес отношенията между двете страни са "по-близки от всякога", подчерта той, цитиран от БТА.


Путин ще пристигне в Делхи в късния следобед, а преди това през деня ще се състоят първите по рода си двустранни разговори във формат 2 плюс 2 - между външните и военните министри на двете страни.
През 2015 г. Делхи обяви, че има намерение да купи руските зенитни ракетни комплекси С-400 "Триумф". Договорът за доставка на пет комплекса С-400 на стойност 5,43 милиарда долара бе подписан по време на визитата на Путин в Индия през октомври 2018 г. Неотдавна Русия съобщи, че доставките на С-400 са започнали по-рано от договорения график.


По време на пандемията това е второто посещение на Путин в чужбина, който напусна Москва само веднъж - за да се срещне в Женева с американския президент Джо Байдън, пише руският вестник "Комерсант". Този факт само потвърждава значението, което Москва придава на партньорството си с Делхи. Здравината на двустранните отношения сега е подложена на изпитание заради засилващата се конфронтация на Русия със САЩ и изострянето на отношенията на Индия с Китай, коментира вестникът. Това подтиква Индия към сближаване с Китай и се превръща в сериозен дразнител за традиционно приятелските отношения между Москва и Делхи, пише "Комерсант".

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени