Путин ще опита да изкопчи от Си Цзинпин сделка за газопровода "Силата на Сибир 2" и подкрепа за войната

До този момент няма никакви индикации от страна на Пекин, че ще инвестира в газопровода

Владимир Путин и Си Цзинпин
Владимир Путин и Си Цзинпин Източник: Прессекретариат на Президента на РФ

В четвъртък (16 май) започва двудневната визита на Владимир Путин в Китай,  която ще е първото пътуване извън Русия след встъпването му в длъжност преди броени дни. Анализаторите внимателно следят развитието на отношенията между лидерите на двете страни, които вече не веднъж демонстрираха приятелството си.

 

CNBC отбелязва, че при своето пътуване Путин ще поиска три неща от своя китайски колега Си Дзинпин - сделка за "Силата на Сибир 2", възможността Русия да използва китайски юани при търговията си с останалия свят и подкрепа за войната.

 

От години Русия работи за реализация на проекта за разширяване на газопровода, по който тече газ от находищата в Сибир. До този момент обаче Москва се затруднява да намери финансиране на строителството, а след въвеждането на санкциите на Запада върху доставките на технологии и оборудване за енергийния сектор е под въпрос дали технически може да изпълни строителството сама.

 

До този момент няма никакви индикации от страна на Пекин, че ще инвестира в газопровода. Преди година, по време на визитата на Си в Москва, двете страни не подписаха споразумение, въпреки че имаше такива очаквания. Вместо това Китай отпусна финансиране за конкурентен проект на Туркменистан с капацитет 30 млрд. куб. метра газ годишно.

 

По план по "Силата на Сибир 2" ще текат 50 млрд. куб. метра и макар и да е смятан за един от източниците за диверсификация на пазарите за "Газпром", той е крайно недостатъчен да замести загубата на европейските пазари. Още повече, че според оценки на различни наблюдатели продажбите са със значителни отстъпки в цената, получени именно заради руските надежди "Силата на Сибир" да тръгне.

 

Източник: Investor.bg

Още от "Светът"

Вандали взеха на прицел високоскоростната жп мрежа във Франция преди началото на Олимпийските игри в Париж

Държавният жп оператор Ес Ен Се Еф каза, че са били извършени палежи по линиите, свързващи Париж със западната, северната и източната част на страната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени