Путин стана за смях: лимузината Aurus, която подари на Северна Корея, е сглобена с южнокорейски компоненти

Русия постоянно се хвали с "безаналоговите" си технически възможности, но в действителност не може дори един автомобил да построи сама

Диктаторите Владимир Путин и Ким Чен-ун
Диктаторите Владимир Путин и Ким Чен-ун Източник: EPA

Наскоро Владимир Путин посети Северна Корея и подари на местния диктатор Ким Чен Ун луксозна черна лимузина Aurus. Двамата диктатори дори се повозиха на автомобила, опитвайки се да покажат колко е силен техният антизападен съюз. Оказа се обаче, че произведеният в Русия автомобил е с компоненти от Южна Корея, враг номер едно на режима в Пхенян.

 

Агенция Ройтерс, позовавайки се на митнически доклади, предаде, че компанията, произвеждаща Aurus, е внасяла части за милиони долари от Южна Корея. Вносът показва, че Русия продължава да разчита на западни технологии.

 

Русия е внесла оборудване и компоненти на стойност най-малко 34 милиона долара между 2018 г. и 2023 г. за сглобяване на автомобили и мотоциклети Aurus. Вносът включва части за каросерия, сензори, превключватели и други компоненти. Освен това са внасяни части и от Китай, Индия, Турция, Италия и други страни от ЕС.

 

Доставките от Южна Корея не са спрели дори след началото на войната, която Путин започна срещу Украйна. "Ройтерс" отбелязва, че южнокорейските компании са били сред най-големите доставчици на Aurus.

 

Лимузината Aurus се разработва от 2013 г. от руския държавен изследователски институт НАМИ като част от проекта "Кортеж".

 

И тук идва логичният въпрос: как държава като Русия, която не може да построи сама дори един автомобил, ще унищожи страни като САЩ и Южна Корея, каквито заплахи постоянно се чуват от Москва?

Източник: Факти.бг

Още от "Светът"

Русия е загубила в Украйна над 8 000 танка, запасите й приключват, задава се критична ситуация

Според Майкъл Герстад, военен аналитик, Русия все още има на склад около 3200 танка. "Но огромната част от тях са в лошо състояние и изискват значителни ремонти", каза той

Прочетете повече прочетете повече

Иран вече е монтирал четири от осемте си нови инсталации от центрофуги за обогатяване на уран, сочи доклад на МААЕ

Техеран е оповестил по-рано този месец, че ще приведе бързо в действие инсталации в подземния си комплекс за обогатяване на уран в иранското селище Фордо

Прочетете повече прочетете повече

САЩ, Израел и Украйна се договарят да прехвърлят до осем системи "Пейтриът" на въоръжените сили на Украйна

Това показва промяна в отношенията между Израел и Русия, напрежението между които възникна поради подкрепата на Москва за палестинската терористична групировка "Хамас"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени