Путин стана за смях - оказа се, че ракетите "Кинжал" и "Циркон" не са хиперзвукови

Много балистични ракети имат хиперзвукова скорост в определен момент от траекториите си

Ракета Х-47М "Кинжал"
Ракета Х-47М "Кинжал" Източник: Telegram

Целият свят се смее на руския президент Владимир Путин, защото ракетите "Кинжал" и "Циркон" не се превърнаха в оръжия-чудо, както твърди той, и хората, които поне малко разбират от физика, много добре знаят това. Това каза експертът по авиация и бивш инженер-изпитател в конструкторското бюро "Антонов" Константин Криволап пред телевизия FREEДОМ. Путин нарече "непобедими" въпросните ракети, но в Украйна вече има данни, че са били свалени със западни системи.


"Това не са хиперзвукови оръжия. Много балистични ракети, които летят високо и далеч, имат хиперзвукови скорости в определен момент от траекториите си. Но това не означава, че те са станали хиперзвукови ракети. Тоест и "Кинжал", и "Циркон" като цяло са точно такива, да кажем, квазибалистични високоскоростни ракети. Но това не са хиперзвукови ракети, това е съвсем друг клон на науката", заяви Криволап.

 

Русия за първи път е използвала хиперзвукова ракета
Русия за първи път е използвала хиперзвукова ракета "Циркон" в Украйна Източник: 24tv.ua

Разработчиците на въпросните руски ракети много добре знаят това. По един или друг начин всички хора, които поне малко разбират от тази материя, се смеят на Путин за неговите "оръжия-чудо", които уж са неуязвими от вражеските системи.

 

"И много хора разбират това, защото в страна, в която мнозина имат висше образование, са ги учили поне малко физика в училище, особено след като там има по-старо поколение, което може би все още разбира тази физика", заяви Криволап.

 

За съжаление тези ракети продължават да представляват голям проблем за Украйна, посочи той, защото имат голяма разрушителна сила.

 

"Това са ракети за нанасяне на масови поражения. И е много трудно да се предвиди къде ще паднат. Но ние просто не разполагаме с всички средства за борба с балистичната заплаха. Това ни е слабото място. И като цяло руснаците се опитват да ни тероризират чрез тези слаби места", каза Константин Криволап.

 

Украйна многократно призовава НАТО да ѝ даде повече системи за противовъздушна отбрана, за да защити своите градове от терора на руската окупационна армия. Пълномащабната война, започната от Владимир Путин през февруари 2022 година, вече навлезе в третата си година.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени