Путин в Китай: Русия иска китайски инвеститори, за да развие социално и икономически Сибир и Далечния изток

Това се посочва в статия на руския президент Владимир Путин

Си Дзинпин и Владимир Путин
Си Дзинпин и Владимир Путин Източник: Пресслужба на Президента на РФ

Русия и Китай играят важна стабилизираща роля в съвременната международна обстановка. Това се посочва в статия на руския президент Владимир Путин под заглавие "Русия и Китай: стратегическо партньорство, ориентирано към бъдещето". Статията е публикувана от китайската осведомителна агенция Синхуа и на сайта на Кремъл ден преди посещението на Владимир Путин в Пекин.

 

Там той ще разговаря с китайския си колега Си Цзинпин и ще участва в церемонията по откриването на зимните олимпийски игри. Руският лидер подчертава важността на разплащанията в национални валути, които позволяват на Москва и Пекин да избегнат санкциите на трети страни.

 

По думите му тази практика се разширява, а съответните механизми продължават да се формират. Президентът Путин подчертава, че една от стратегическите задачи на Русия е ускореното социално-икономическо развитие на Сибир и на Далечния изток.

 

То предвижда привличането на китайски инвестиции и технологии и разширяването на глобалните транспортни маршрути. Путин отбелязва, че миналата година търговският оборот между Русия и Китай е надхвърлил 140 милиарда долара. Както и че двете страни уверен вървят към поставената цел от 200 милиарда долара годишно.

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени