Путин вдига предизборно заплатите на военните и полицията

Мерките на практика са целеви подкупи на ключови групи избиратели

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: Пресслужба на Администрацията на президента на РФ

Президентът Владимир Путин одобри днес, 13 септември, увеличение на заплатите на работещите в органите за правоприлагане и военните преди парламентарните избори в Русия. Това е една от многото мерки, които според критици са предназначени да повишат подкрепата за управляващата партия, предаде Ройтерс. Мярката, която индексира възнагражденията с процент над този на инфлацията, идва дни преди руснаците да се запътят към урните на 17-19 септември за избори, на които управляващата партия "Единна Русия" се очаква да запази доминиращата си позиция, въпреки спад в рейтинга й заради влошаващия се стандарт на живот в страната.

 

В заповедта на Путин, публикувана на уебсайта на Кремъл, се казва, че заплатите на служителите във военното ведомство и правоприлагането ще бъдат коригирани с процент над този на инфлацията през 2022 г. и 2023 г. Увеличението, за което заповедта не дава точни детайли, е въз основа на обещание, дадено от Путин на среща на "Единна Русия" през август. Миналия месец инфлацията в Русия беше 6,7 процента, доста над заложената от централната банка цел от 4 процента.

 

Също миналия месец Путин одобри и еднократни плащания от 15 000 рубли (200 долара) за огнеборци, полицаи, прокурори, войници и други лица - ход, който според Кремъл цели да защити социалните нужди на тези, които получиха плащанията. Той обеща подобни плащания и на пенсионерите, много от които бяха засегнати от повишения в цените на храните и инфлацията. Според коментатори, мерките на практика са целеви подкупи на ключови групи избиратели, на които Путин разчита за оставане на власт. Кремъл отрича, че плащанията са свързани по какъвто и да било начин с изборите.

 

Путин е на власт като президент или премиер от 1999 г. Той помогна в основаването на управляващата партия "Единна Русия", въпреки че не е неин член.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени