Путинистът Орбан наложи вето върху 50 млрд. евро помощ за Украйна на ЕС

Ветото на Орбан беше потвърдено и от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел след приключването на преговорите между лидерите на ЕС, продължили до късно през нощта

Виктор Орбан и Владимир Путин
Виктор Орбан и Владимир Путин Източник: Depositphotos

Путинистът Виктор Орбан наложи вето на 50 милиарда евро помощ за Украйна от Европейския съюз. "Резултатът от нощната смяна: вето върху допълнителните пари за Украйна, вето върху преразглеждането на многогодишния бюджет. Ще се върнем към този въпрос догодина на срещата на върха на ЕС след подходяща подготовка", написа Орбан в социалната мрежа X.

 


Така Унгария блокира споразумение Европейският съюз  да предостави 50 милиарда евро на Украйна от бюджета на общността и лидерите на останалите 26 държави членки решиха да се върнат към дискусията през януари. 

 

Ветото на Орбан беше потвърдено и от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел след приключването на преговорите между лидерите на ЕС, продължили до късно през нощта.

 

Мишел подчерта, че темата на дискусията не е само финансирането на Украйна. На лидерите на ЕС беше предложен "мегапакет" за приемане, който включваше финансиране за подкрепа на Украйна, разходи за миграционни програми и финансиране за фонд "Солидарност и отбрана" на ЕС.

 

"Само една държава не можа да се съгласи с това решение ... Останалите 26 лидери се съгласиха с този "мега пакет", включително Швеция, чийто премиер трябва да обсъди това решение с парламента според вътрешните процедури, но очаквам да се присъединя към други след това", каза Мишел.

 

Нидерландският премиер Рюте каза, че 26 страни от ЕС са се съгласили да предоставят на Украйна парите от бюджета на ЕС до 2027 г., но въпреки товя Унгария е била против решението за Украйна, което изисква единодушие.

 

"Все още имаме малко време, Украйна не е без пари през следващите няколко седмици", каза Рюте пред журналисти при напускане на обсъжданията.

 

"Постигнахме съгласие между 26-те страни. Виктор Орбан, Унгария, не бяха в състояние да го направят. Смятам, че можем да постигнем съгласие в началото на следващата година, имаме предвид края на януари", каза Рюте и добави, че ще има още една среща на върха за постигане на единодушие.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени