Радан Кънев, Елена Йончева и Станишев подкрепиха скандална резолюция за еднополовите бракове - карат страните в ЕС да ги узаконят

"За" са гласували и Илхан Кючук, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели от ДПС

Гласувалите за скандалната резолюция за налагане на еднополовите бракове
Гласувалите за скандалната резолюция за налагане на еднополовите бракове Източник: Zonanews

Европейският съюз трябва да премахне всички пречки, с които се сблъскват ЛГБТИК семействата и еднополовите двойки при упражняване на основните им права, казват членовете на Европейския парламент в резолюция за правата на еднополовите двойки. Резолюцията е приета с 387 гласа "за", 161 "против" и 123 "въздържал се". 


Своята подкрепа за признаване на еднополовите бракове са дали и българските евродепутати Радан Кънев (ДСБ/ЕНП), Сергей Станишев, Елена Йончева (БСП/ПЕС), Илхан Кючук, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели (ДПС/АЛДЕ), разкрива ПИК. Против са гласували Андрей Слабаков и Ангел Джамбазки, както и Асим Адемов, Александър Йорданов, Ева Майдел и Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП). Колегите им Андрей Ковачев и Андрей Новаков, са се въздържали.

 

"Настоява, че ЕС трябва да възприеме общ подход към признаването на браковете и съжителствата между лица от един и същи пол; призовава държавите членки по‑специално да въведат съответното законодателство, за да гарантират пълно зачитане на правото на личен и семеен живот без дискриминация и свободно движение на всички семейства, включително мерки за улесняване на признаването на предпочитания от трансполовите родители пол", пише в точка 4 на скандалната резолюция.

 

И още: "Припомня, че правото на ЕС има предимство пред всеки вид национално право, включително пред противоречащите си конституционни разпоредби, и че следователно държавите членки не могат да се позовават на каквато и да било конституционна забрана на еднополовите бракове или конституционна защита на "морала" или "обществения ред", за да възпрепятстват основното право на свободно движение на лицата в рамките на ЕС в нарушение на правата на "семействата на дъгата", които се преместват на тяхната територия", пък гласи следващата точка пета в текста. 

Гласуването по скандалната резолюция в ЕП
Гласуването по скандалната резолюция в ЕП Източник: ПИК



Още от "Светът"

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени