Радован Караджич ще бъде прехвърлен да излежава присъдата си във Великобритания

Караджич бе осъдени за геноцида в Сребреница през юли 1995 г., когато босненските сръбски сили избиха 8000 мюсюлмански мъже и момчета

Радован Карджич в Хага
Радован Карджич в Хага Източник: Wikimedia Commons

Великобритания съобщи днес, че се е съгласила бившият босненски сръбски лидер Радован Караджич, осъден за военни престъпления през 90-те години, да бъде прехвърлен да излежава остатъка от присъдата си в британски затвор, предаде Ройтерс.

 

Седемдесет и пет годишният Караджич бе осъден през 2016 г. на 40 години затвор, след като бе обвинен за геноцида в Сребреница през юли 1995 г., когато босненските сръбски сили избиха 8000 мюсюлмански мъже и момчета. През 2019 г. Международният трибунал удължи присъдата му на доживотен затвор.

 

"Ние трябва да се гордеем с факта, че от помощта за ареста му до затворническата килия Великобритания е подкрепила 30-годишното търсене на справедливост за тези отвратителни престъпления", заяви британският външен министър Доминик Рааб. Освен за геноцид, Караджич бе осъден за военни престъпления и престъпления срещу човечеството за 44-месечната обсада на Сараево от босненските сръбски сили и кампания за етническо прочистване на несръбското население в Босна.

 

След като се укрива повече от 10 години от правосъдието, Караджич бе арестуван и предаден на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия през юли 2008 г. След произнасянето на присъдата той остана в центъра за задържане на трибунала в Хага.

Още от "Светът"

Водещи новини

ГЕРБ: Язовир "Пазар дере" е източен за 3 дни, това е тежка манипулация на предизборния щаб на Радев

Пред медиите кандидат-депутатът от 24 МИР Тома Биков настоя секретарят на президента по антикорупция Пламен Узунов да даде обяснение за разпространените в интернет кадри, на които се вижда как той получава торба с неизвестно съдържание от бившия митнически шеф Петко Петков

Последни новини

Най-четени