Рафаел Надал победи Даниил Медведев в драматичен мач на финала на Откритото първенство на Австралия

Двамата тенисисти показаха изумителен тенис

Рафаел Надал
Рафаел Надал Източник: Twitter/AustralianOpen

Рафаел Надал написа името си в историята на тениса, след като победи Даниил Медведев в драматичен мач на финала на Откритото първенство на Австралия и завоюва рекордна 21-а титла в кариерата си от Големия шлем. 35-годишният испанец изигра страхотен двубой, направи обрат от 0:2 до 3:2, за да надделее над Медведев с 2:6, 6:7(5), 6:4, 6:4, 7:5. Срещата продължи 5 часа и 24 минути. Това е вторият най-дълъг финал в историята на турнир от Големия шлем и най-големия обрат в Оупън ерата, съобщава БТА.

 

Надал спечели втора титла в Мелбърн след 2009 година. Испанецът започна със свой сервис мача и успя да спечели първия гейм, макар че той премине през равенство 40:40. Всеки от тенисистите вземаше подаването си до 2:2, когато Медведев успя да направи пробив на нула. Руснакът го затвърди, като спечели сервиса си, а след това се възползва от спада при Надал и направи нов пробив за 5:2. В крайна сметка сетът приключи при 6:2 за световния номер 2 за 42 минути. Далеч по-оспорван и непредвидим беше вторият сет. Испанецът започна да играе по-агресивно и да излиза на мрежата почти при всеки свой добър сервис. Това му помогна да направи пробив за 3:1, а след това и да го потвърди при 4:1.

 

Медведев обаче показа железни нерви, като успя да върне пробива и намали на 4:2. Надал опита всичко и бе на крачка от успеха - 5:3. Даниил Медведев пък доказа, че се представя най-добре при голямо напрежение и върна и втория пробив, а след това успя да изравни за 5:5. Така сетът стигна до тайбрек, в който испанецът отново имаше предимство в началото, но Медведев направи 4 поредни точки и го затвори със 7:5. Сетът продължи час и 25 минути. Мачът обаче съвсем не беше свърши въпреки голямото психологическо предимство на руснака.

 

Всичко вървеше спокойно до 4:4, когато дойде подаването на Медведев. Тенисистът си позволи да влезе в словесен спор с част от публиката, която го освиркваше, и загуби концентрация. Той изигра нетипично някои топки, което позволи на Надал да го пробие. Испанецът се възползва доброволно от тази покана и след това спечели на нула сервиса си, намали изоставането си на 1:2 сета и остана в мача. Четвъртият сет също се превърна в епична битка. Вдъхновеният Рафа Надал направи бързо пробив и поведе с 2:1 гейма, но Медведев не се отчая и направи веднага рибрейк за 2:2. още в следващия гейм испанецът отново взе подаването на съперника си, като този път го затвърди с успех и на своя сервис и стигна до 4:2.

 

До края всеки вземаше сервиса си, а Надал постигна чист успех в 10-ия гейм за крайното 6:4 в сет, който продължи 62 минути. В петия гейм испанецът пръв стигна до пробив 3:2, след което при свой сервис направи 4:2. В десетия гейм Надал сервираше за мача, но допусна пробив. Испанецът успя да вземе отново подаването на Медведев в 11-ия гейм, а с гейм на нула в следващия затвори двубоя с първия си мачбол. Двамата тенисисти показаха изумителен тенис, имаха своите шансове, но с по-големи си опит и по-добра игра в ключовите моменти Надал успя да завоюва рекордната си 21-а титлата от Големия шлем и да влезе в историята на този спорт.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени