Ръкопашна схватка между депутати в парламента на Хондурас

Причината бе спор кой да бъде следващият председател на събранието

Хондураски депутати се сбиха в парламента
Хондураски депутати се сбиха в парламента Източник: Скрийншот/YouTube

Посолството на САЩ в Хондурас призова снощи за спокойствие и диалог, след като депутати се сбиха в парламента на страната поради спор кой да бъде следващия председател, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

 

"Поради събитията от 21 януари, САЩ призовават всички политически актьори да останат спокойни, да водят диалог и да се въздържат от насилие и провокативни изявления", подчерта посолството. Освен това Вашингтон призовава техните поддръжници "да се изразяват мирно, като зачитат върховенството на закона".

 

Законодателните планове на новоизбраната президентка Сиомара Кастро понесоха удар в петък, когато 18 членове на нейната Партия на свободата и преструктурирането (Либре) си сътрудничиха с управляващата Национална партия, за да изберат председател на парламента от своята партия.

 

Това доведе до хаос в парламента, защото гласуването наруши споразумението на Кастро с по-малката Партия "Спасител на Хондурас" (СнХ), която й помогна да спечели изборите. В замяна нейната партия трябваше да избере председател на парламента от редиците на СнХ.

 

Сиомара Кастро нарече действията на 18-те депутати "предателство" и ги изключи от партийните редици. Освен това тя призова членове на Либре от цялата страна да се съберат днес на протест в столицата Тегусигалпа, за да попречат на избирането на съвет, който трябва да ратифицира резултатите от гласуването в петък. Освен това новоизбраната президентка заплаши, че ще откаже да положи клетва на 27 януари пред новия председател на парламента.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени