Ръководителят на конференцията в Мюнхен нарече Молдова и балтийските страни следващите цели на Путин след Украйна

Още през януари Путин заплаши балтийските държави заради депортирането на руски граждани

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: Globallookpress

Руският президент Владимир Путин няма да спре дотук в случай на победа в Украйна - след това ще се опита да завземе страните, които преди това са били част от Съветския съюз, заяви ръководителят на Мюнхенската международна конференция по сигурността Кристоф Хойсген в интервю за Rheinische Post, цитирано от The Moscow Times. "Ако Путин не загуби войната в Украйна, трябва да очакваме от него да стигне до Молдова или балтийските държави", каза той.

 

Руският президент многократно е наричал разпадането на Съветския съюз "най-голямата геополитическа катастрофа на 20 век", отбелязвайки, че в резултат на това "десетки милиони" негови сънародници са се оказали извън руска територия, припомни Хойсген. Според него Путин иска да възстанови държавата в границите на бившия СССР.

 

В тази връзка Хойсген призова да се "направи всичко възможно", за да се гарантира, че Украйна ще получи оръжията и друга помощ, от която се нуждае, за да се защити срещу руската агресия и да освободи териториите си.

 

Путин, в неотдавнашно интервю с американския журналист Тъкър Карлсън, оправда нахлуването в Украйна с това, че тя винаги е била "част от руските земи", докато съветските власти, "по заповед на Сталин", не я превърнаха в "изкуствена държава". В същото време той заяви, че няма да напада други страни, поне тези, които са членки на НАТО.

 

"Нямаме никакви интереси нито в Полша, нито в Латвия, нито където и да било. Защо ни е това?", каза Путин. Той увери, че няма да въвлече страната в глобална война, тъй като това "противоречи на здравия разум", освен това подобна конфронтация "ще постави цялото човечество на ръба на унищожението". Той обаче обеща да отговори в случай на "атака на НАТО".

 

В същото време още през януари Путин заплаши балтийските държави заради депортирането на руски граждани. "Това, което се случва сега в Латвия и в други балтийски републики, когато руският народ просто е изхвърлен от кордона, знаете, това са много сериозни неща, които пряко засягат сигурността на нашата страна", каза той.

 

Американският институт за изследване на войната (ISW) отбеляза, че по този начин Путин може да подготви почвата за нападение срещу тези държави, какъвто беше случаят с Украйна, която той обвини в "геноцид" на жителите на Донбас. По-рано 10 военни командири и министри на страните от НАТО обявиха необходимостта от подготовка за война с Русия. Според тях именно източният фланг на алианса може да е първият, който ще бъде ударен, защото е най-уязвим поради близостта си до страната агресор.

 

На свой ред руският външен министър Сергей Лавров многократно е предсказвал съдбата на Украйна на Молдова, която планира да стане член на ЕС. Той изрази недоволство от факта, че президентът на републиката Мая Санду "е нетърпелива да се присъедини към НАТО" и я предупреди да не се опитва да създаде "антируско предмостие" на територията на страната.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени