Раненият с нож Салман Рушди е на апаратно дишане, може да изгуби окото си

Писателят бе нападнат с нож по време на лекция в Ню Йорк

Нападението над Салман Рушди
Нападението над Салман Рушди Източник: Scanpix

Полицията в щата Ню Йорк идентифицира самоличността на заподозрения за нападението срещу писателя Салман Рушди като 24-годишен мъж от Ню Джърси, предаде Ройтерс. На брифинг за медиите бе съобщено, че той се казва Хади Матар и е разполагал с пропуск за събитието, на което беше нападнат Рушди. Предполага се, че е действал сам, но въпреки това ще бъдат направени допълнителни проверки, за да е сигурно, че няма съучастници. 

 

От местопрестъплението е иззета раница, полицията е поискала и поредица заповеди за претърсване. Органите на реда посочиха, че хора от публиката в залата са повалили заподозрения на земята, след което той е бил задържан от полицията.

 

Органите на реда допълниха, че Рушди все още е в операционната. Той вероятно ще загуби окото си. Писателят е и с прекъснати нерви на ръката и с поражения по черния дроб вследствие на нападението с нож. Това съобщи импресариото му Андрю Уайли, цитиран от Ройтерс.

 

 Той добави, че Рушди е поставен на апаратно дишане. "Новините не са добри. Салман вероятно ще загуби едното си око; нервите на ръката му са прекъснати; прободен е бил и черният му дроб, който също е увреден", заяви Уайли.

 

Репортерът на Асошиейтед прес Джошуа Гудман дошъл в комплекса на института "Шътокуа" в западната част на щата Ню Йорк, за да избяга за седмица от новините, но не могъл да се скрие от тях, защото те го намерили. Гудман, който е кореспондент на Асошиейтед прес за Латинска Америка и живее в Маями, присъствал на лекцията на Салман Рушди вчера, когато писателят бе нападнат и намушкан с нож на подиума.

 

Журналистът, оборудван само с мобилния си телефон, направил снимки и видеозапис, с помощта на които светът узна, че някой се е опитал да изпълни издаденото на държавно ниво религиозно предписание за смъртта на Рушди, чиято книга от 1988 г. "Сатанински строфи" е смятана за богохулна от много мюсюлмани.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени