Растат опасенията за провокации в Украйна от обучени от ГРУ наемници, съобщи Ройтерс

Агенцията се позовава на трима високопоставени западни източници по сигурността

Наемници от групата Вагнер, обучени от руското ГРУ
Наемници от групата Вагнер, обучени от руското ГРУ Източник: ВКонтакте

Руски наемници, свързани с московските шпиони, са увеличили присъствието си в Украйна през последните седмици, разпалвайки опасенията - сред някои членове на НАТО - че Русия може да се опита да изфабрикува претекст за инвазия, казаха за агенция Ройтерс трима високопоставени западни източници по сигурността. Те допълват, че през последните седмици са се засилили опасенията им, че руско нахлуване в Украйна може да бъде предшествано от информационна война и кибератаки срещу критичната инфраструктура на Украйна, като електрически и газови мрежи.

 

Русия също може да използва наемниците, за да сее раздори и да парализира Украйна чрез прецизно насочени убийства и използване на специализирано оръжие, казаха източниците. Съединените щати предупредиха отново в неделя, че за да оправдае инвазия Русия може да организира операция в Украйна, имитираща нападение от украинци.

 

"Вероятно е руските наемници, под ръководството на руската държава, да участват във всякакви военни действия в Украйна, което може да включва претекст за инвазия", каза западен източник от сигурността, пожелал анонимност. Западните източници от сигурността обясняват, че наемници се разполагат от руски частни военни компании с тесни връзки с Федералната служба за сигурност (ФСБ) - основният наследник на КГБ - и военното разузнаване ГРУ.

 

Агенция Ройтерс не е успяла да установи какво е натоварен да прави бившият офицер, чиято самоличност не е посочена, и не е успяла да се свърже с "Вагнер груп" за коментар. Според изявление на пресслужбата на Кремъл пред агенцията в понеделник - Русия не засилва присъствието си на украинска територия и руски войски никога не са присъствали там и не присъстват и сега. Руското министерство на отбраната отказа да коментира в петък писмено запитване за обвиненията на Запада.

 

Руските наемнически групи са доставяли оръжие, опитен персонал за специални операции и военно обучение на проруските милиции в Източна Украйна, казаха източниците. Според тях някои оперативни служители от частната наемническа група "Вагнер" са били разположени на украинската граница след обучение в база на ГРУ близо до южния руски град Краснодар. Ройтерс не е успяла да провери независимо информацията за дейността на руски наемници в Източна Украйна. Други подобни руски групи, свързани с ФСБ и ГРУ, също са увеличили дейността си в Украйна от началото на годината, твърдят източниците.

 

Съединените щати изразиха опасения, че Русия може да използва наемници, сили за специални операции и други спорни бойни техники, за да компрометира Киев преди нахлуването, казаха няколко американски служители пред Ройтерс. Руският президент Владимир Путин каза, че "Вагнер" и други частни групи нито представляват руската държава, нито получават заплащане от нея, въпреки че казва, че имат право да работят, при условие че не нарушават руското законодателство.

 

Европейският съюз наложи санкции на "Вагнер" миналата година, като го обвини, че подклажда насилие, плячкосва природни ресурси и дестабилизира държави по света. Русия отрича, че планира да анексира друга част от Украйна, а Путин казва, че Западът сее истерия в груб опит да подмами Русия във война, след като игнорира опасенията на Кремъл относно разширяването на НАТО след студената война.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени